‹ Bijbelquiz (109)Archeologie voor dominees ›
Astronomie in Job - Zuiderkruis
Gepubliceerd op 13-02-2012

Deze reeks over Job is een samenstelling van een lezing die 5 februari is gehouden.

Wanneer we nu de zuidelijke hemel bekijken, dan blijkt dat driekwart daarvan geen heldere sterren bevat; het overige deel bevat echter juist zeer heldere sterren. Op een gebied ter grootte van slechts 1/30 deel van de gehele hemel vindt men hier vijf sterren van magnitude 1, terwijl er totaal slechts een twintigtal sterren van deze magnitude zijn. Verder bevinden zich hier nog eens ongeveer vijf van de 60 sterren die helderder zijn dan magnitude 2. Tot slot bevindt zich hier het helderste deel van de Melkweg en zijn er vele sterren te zien in allerlei helderheidsgradaties. Dit is, kortom, één van de meest heldere plekken aan de sterrenhemel.

Sommigen stellen dat het bij de 'Kamers van het Zuiden' gaat om een gedeelte van de zuidelijke hemel dat nu niet meer te zien is in Israël. Dit komt, verklaren zij, door de precessie van de aarde. Als dit inderdaad zo is, kan men na de identificatie van het sterrenbeeld Chadre Theman berekenen wanneer dit nog wel in Israël te zien was. Op grond hiervan kan dan worden bepaald wanneer Job leefde en aan de hand daarvan kan men afleiden wat de laatst mogelijke datum is waarop het boek Job geschreven kan zijn.


Tags: Astronomie, Job, Zuiderkruis
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Zuiderkruis

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij