‹ Schepping en vertaling (Gen 1:2): Is tohoe wabohoe een chaos?Christelijke Webloggers ›
Edge of Empire, Rome’s Frontier on the Lower Rhine
Gepubliceerd op 28-11-2012

Een paar jaar geleden toen ik de recensie schreef op het Nederlandse boek van deze schrijvers, kreeg ik als reactie “Het Romeinse Rijk is een eind van ons verwijderd. Maar als we korter terug gaan in de tijd, dan blijkt pas goed hoe snel alles vervaagt. Van onze ouders weten we veel,van hun ouders iets en van onze overgrootouders niets. Soms zou ik wel eens met een oude eik willen praten. Eentje die al een paar honderd jaar op aarde verblijft.”

Met bomen praten is natuurlijk onmogelijk, maar inderdaad blijkt hoe snel we onze geschiedenis vergeten en het valt op hoe weinig we weten van hoe in onze regio het Romeinse Rijk functioneerde. De grote verdienste van deze schrijvers is dan ook dat ze niet alleen het boek hebben vertaald naar het Engels om zo een groter lezerspubliek te krijgen, maar dat ze meteen het boek hebben bijgewerkt tot de laatste stand der zaken. Want er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan en continue moeten we onze inzichten veranderen en leren we steeds meer van de geschiedenis. Nog een groot pluspunt is dat er nu ook veel beeldmateriaal is opgenomen, want mensen zijn nu eenmaal visueel ingericht. Zo zijn er vele schitterende landkaarten opgenomen die een en ander verduidelijken, foto's van de gebieden waar de Romeinen veldslagen hebben geleverd of hebben gewoond en hele mooie tekeningen van hoe de Romeinen en andere bewoners er toen uitzagen.

Daarnaast wordt er veel achtergrondinformatie gegeven, er wordt geschreven over de toenmalige geografische kennis van de Romeinen en hoe deze werd gebruikt om de voor hun nieuwe gebieden te veroveren en te cultiveren. Maar ook welke invloeden de bewoners van deze gebieden op de Romeinen hadden. Voor iedereen die iets meer over deze materie wil weten is dit boek een 'must', vooral ook omdat er vele honderden verwijzingen zijn naar andere bronnen welke de laatste paar jaar over dit onderwerp zijn geschreven.

Ook voor christenen is dit een interessant boek, want het laat zien hoe in de voetsporen van de Romeinen ook het christendom zich in onze contreien verspreid. Welke vondsten hiervan zijn gedaan en de vermenging van de heidense godsdiensten met die van het christendom, zoals het hergebruik van de sokkels van afgodenbeelden voor christelijke altaren. Het boek behandeld in dit kader ook enkele vervalsingen die zijn ontmaskerd, zoals de christelijke tekens op scherven welke gevonden zijn bij opgravingen in Nijmegen.

Kortom een boek dat iedereen moet lezen!

Meer informatie:

Boek: Edge of Empire, Rome’s Frontier on the Lower Rhine

Schrijvers: Jona Lendering en Arjen Bosman

Over het boek: http://www.karwansaraypublishers.com/shop/edge-of-empire.html

Over de tekenaar: Johnny Shumate http://johnnyshumate.wordpress.com/ en hier zijn portfolio.


Tags: Recensie, Romeinen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin