‹ Bijbelquiz (155)Livius Nieuwsbrief / februari ›
Het loofhutenfeest van Jerobeam
Gepubliceerd op 28-01-2013

Verder stelde Jerobeam een feest in voor in de achtste maand, op de vijftiende dag van de maand, zoals het feest dat in Juda gevierd werd, en hij besteeg dan het altaar.

1 Koningen 12:32 (HSV)

Normaal wordt het loofhuttenfeest, zoals beschreven in Leviticus 23:34, gevierd in de 7de maand. De vraag die vorige week werd gesteld "welke man vierde het loofhuttenfeest een maand later" was al snel beantwoord door een van de lezers. Een andere vraag had kunnen zijn waarom Jerobeam het loofhuttenfeest een maand later vierde. Natuurlijk een belangrijke reden was dat hij manieren zocht om de onderdanen van zijn pas opgerichte staat verder wilde losweken van het zuidelijke rijk Juda en te voorkomen dat ze tijdens de feesten niet naar de tempel in Jeruzalem gingen. Als alternatief bood hij dus in de 8ste maand een loofhuttenfeest aan in zijn eigen rijk in de plaats Bethel. Maar waarom een maand later? Want het loofhuttenfeest is een typisch oogstfeest en waarom zou je dat later vieren dan het oorspronkelijke? In verschillende commentaren wordt aan deze vraag volkomen voorbij gegaan en het lijkt alsof het helemaal niet belangrijk is dat een oogstfeest later wordt gevierd dan de oogst is binnengehaald. Als vergelijking zouden we kunnen zeggen dat de regering de herfstvakantie in de winter wil gaan vieren, wat totaal zinloos lijkt.

Nu is er een hele logische reden om dit feest in het noordelijke rijk een maand later te vieren. Iedereen weet dat in zuidelijke landen de bloesem eerder komt dan in het koude noorden. Zo kan het gebeuren dat terwijl de amandelbloesem rondom de Middellandse Zee allang voorbij is, terwijl die in mijn tuin nog moet beginnen. Hetzelfde geld ook voor de oogst, ook deze is in noordelijke streken veel later. Nu wil het geval dat door de unieke ligging van Israël en het aanwezige berglandschap, de oogst in Judea en verder zuidelijk ruim een maand eerder rijp is dan in het noordelijke deel van Israël. En dit is de reden waarom Jerobeam het feest een maand later vierde, want rondom zijn feest was de oogst net binnengehaald en was het voor de bewoners logisch om dan het oogstfeest te vieren.


Tags: 1 Koningen, Feesten, Jerobeam

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech