Siddim (dal v.)
שִׂדִּים H7708 "Siddim",

Zie ook: Dode Zee, Plaatsen,

Dal van Siddim

Siddim (Hebreeuws שִׂדִּים H7708) of meer voluit Dal van Siddim (Hebreeuws עֵ֖מֶק הַשִּׂדִּֽים ‘ēmeq haśśidîm), een dal dat tegenwoordig het zuidelijke gedeelte van de Dode Zee is.

Inhoud

Bijbel

Het dal van Siddim wordt alleen genoemd in de geschiedenis dat Amrafel, de koning van Sinear, met zijn kompanen strijdt voert tegen de steden Sodom, Gomorrah, Zeboim en Zoar (Gen. 14:3, 8, 10). Vanuit de archeologie weten we dat in deze tijd het zuidelijke gedeelte van de Dode Zee droog lag (zie hieronder bij Archeologie) en dat dit gedeelte het dal van Siddim wordt genoemd.


Terminologie

Het Hebreeuws שִׂדִּים H7708 siddîm is mogelijk afgeleid van het Hittitisch siyantas "zout".


Archeologie

Uit archeologisch onderzoek bij het zuidelijke gedeelte van de Dode Zee is geconstateerd dat het waterpeil in de loop der eeuwen fluctueert. Zo werd vastgesteld dat 4000-3000 v.C. het waterpeil een stuk hoger stond (360-370 meter onder zeeniveau) dan tegenwoordig (400-420 m onder zeeniveau). Laatst bekeken: 8 jan. 2018 © RiddleMaps.comUit ditzelfde onderzoek is geconstateerd dat in 2000 v.C. (de tijd waarin deze tekst zich afspeelt) het zuidelijke gedeelte van de Dode Zee droog stond (Amos Frumkin & Yoel Elitzur. “The Rise and Fall of the Dead Sea.” Biblical Archaeology Review 27:6 (2001), p. 42-50; Arie Nissenbaum, “…and the vale of Siddim was full of slime [= bitumen, asphalt?] pits” (Genesis, 14:10), The Geochemical Society Special Publications Vol. 9, 2004, p. 359-364). Dit verklaart meteen de opmerking dat er sprake is van "het dal van Siddim", met de verklaring dat dit de Zoutzee of Dode Zee is omdat in de tijd dat het werd opgeschreven het waterpeil weer hoger stond. Ook is dit een goede verklaring waarom er sprake is van lijmputten (of zinkgaten).

Een animatie waarin men het hoogte verschil kan zien in de loop der eeuwen is gemaakt door RiddleMaps.com (klik op de afbeelding).


Koop nu