Christenvervolging Nederland

Zie ook: Artikelen Blog, Christenvervolging, Christenvervolging (doorverwijspagina), Nederland,

In Nederland kan men niet direct spreken van christenvervolging in de zin dat het levensgevaarlijk is om christen te zijn. In de Nederlandse grondwet wordt de "Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging" gegarandeerd. Dit is vastgelegd in artikel 6: 1. Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. 2.De wet kan ter zake van de uitoefening van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

In de praktijk blijkt dat, ondanks dit grondwettelijke recht, christenen in Nederland steeds meer worden beperkt.

Daarnaast merken we dat ook steeds meer druk komt op de christelijke feesten. In 2016 werd kerstmis niet meer genoemd in de jaarlijkse kerstpromo van NPO (Youtube.com; Metronieuws; Nu.nl) en wordt het niet meer gevierd in sommige instellingen omdat het aanstoot zou geven aan andere religieuzen (GeenStijl; Trouw;)


Geschiedenis

In 2017 werd bekend dat Koerdisch-Nederlandse echtpaar Fouad bijna dagelijks met de dood wordt bedreigd (EO Visie, 13 sept. 2017).

Met pasen 2019 werd er brand gesticht bij een kerk in Leerdam, terwijl anderen melden dat ook bij andere kerken in Leerdam dit het geval was (AD, 20 april 2019; Geenstijl, 19 april 2019). In juni 2019 werd bekend dat christelijke asielzoekers niet van de COA met anderen Bijbelstudie mogen doen, niet geheel opvallend is dat moslims wel samen mogen komen (ChristelijkNieuws.nl, 15 juni 2019).


Meldpunt

Omdat, met name onder vluchtelingen, in Nederland ook steeds meer christenvervolging toeneemt is er door Stichting Gave in samenwerking met Open Doors en SDOK een meldpunt opgezet.


Aangemaakt 19 augustus 2015, laatst gewijzigd 16 juni 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!