Midrash
מִדְרָשׁ H4097 "commentaar, geschiedenis(boek)",

Midrash (Hebreeuws: מִדְרָשׁ "onderzoek" of "uitleg", meervoud midrashim) is een Hebreeuws woord dat op de methode van exegese van Bijbelse teksten duidt. Midrasj kan ook verwijzen naar een compilatie van lessen, in de vorm van commentaar over de Thora (Joodse Bijbel).

Inhoud

Bijbel

Het woord komt tweemaal voor in de Bijbel (2 Kron. 13:22; 24:27) in de betekenis van "geschiedenis(boek), geschrift, commentaar".


Jodendom

Is een manier om een Bijbeltekst te interpreteren. Traditioneel wordt de tekst onderscheiden in peshat (directe betekenis), remez (een hint), derash (exegese) en sod (mystiek). De midrash richt zich voornamelijk op remez en derash in het bijzonder.

Er worden veel exegetische methoden toegepast om een diepere betekenis uit de tekst te halen. Dit zijn niet alleen de dertien traditionele gereedschappen van de Tanna Rabbi Jishmael die gebruikt worden in de halacha (Joodse wet). De aanwezigheid van overbodige letters, chronologie van gebeurtenissen, parallelle vertellingen en andere afwijkingen worden vaak gebruikt voor de interpretatie van gedeeltes van de tekst. In veel gevallen zijn er verschillende mogelijkheden: een paar regels kunnen een enorme filosofische discussie opleveren. Het is onduidelijk of de midrasj aanneemt of deze dialogen ook hebben plaatsgevonden of alleen ter illustratie en uitleg zijn.Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!