Dromedaris / Kameel
κάμηλος G2574 "kameel, dromedaris", בֶּכֶר H1070 "snelle dromedaris, jonge dromedaris", גָּמָל H1581 "dromedaris, kemelstal, kemelen, kemelinnen, kameelzadel", רַמָּךְ H7424 "dromedaris",

Zie ook: Beeldbank, Dieren / Fauna, Zoogdieren,

Dromedaris (Grieks κάμηλος G02574; Hebreeuws גָּמָל H01581) of eenbultige kameel (Camelus dromedarius) is een grote kameelachtige, die tegenwoordig enkel in gedomesticeerde vorm wordt aangetroffen. De dromedaris wordt regelmatig gebruikt als last- en rijdier in woestijngebieden. Hij is zeer nauw verwant met de kameel (Camelus ferus bactrianus).

In Bijbelvertalingen, maar ook vaak in normaal spraakgebruik worden de dromedaris en de kameel vaak met elkaar verward. De verschillen zijn duidelijk:

Inhoud

Bijbel

Als we de geschiedenis van Dromedarissen in de Bijbel gaan bestuderen, dan lopen we meteen tegen een groot probleem, de eerste keren dat het dier wordt genoemd is bij Abraham die deze als lastdier gebruikte (Genesis 24:10, 32). Ook zien we dat Farao ze geeft aan Abraham als hij vertrekt uit Egypte (Genesis 12:16). Volgens sommige geleerden werd het houden van getemde dromedarissen pas na ca. 1100 v.C. gebruikelijk en om die reden zou het in deze Bijbelpassages gaan om een anachronisme. Echter in de loop der jaren zijn er verschillende vondsten gedaan waaruit zou blijken dat het temmen van deze dieren reeds veel eerder was begonnen. (cf. A. S. Saber, "The Camel in Ancient Egypt", in Proceedings of the Third Annual Meeting for Animal Production Under Arid Conditions, Vol. 1 (1998), pp. 208-215, ABSTRACT: The proposed time of camel entry into Egypt after its domestication in Arabia was found between 2500 and 1400 B.C. Evidences from excavation findings, archaeological records and rock engravings beginning from prehistoric time… were reported in this study.)

Voor hen die hier meer over willen lezen kunnen op de website van Livius meer informatie vinden.


Terminologie

In de meeste Nederlandse Bijbels wordt meestal vertaald met 'kameel', echter met het Hebreeuwse גָּמָל H1581 en het daarvan afgeleide Griekse woord κάμηλος G2574 wordt dromedaris bedoeld.

Akkadisch udru; am.si.kur.ra 'olifant van het berg(-land)' en am.si.ḫar.ra.an 'olifant van de weg' (M. Heide, 2010. The Domestication of the Camel, Ugarit-Forschungen , 42, p.384).


Beschrijving

De dromedaris (Camelus dromedarius) lijkt veel op de kameel (Camelus bactrianus) en de wilde kameel (Camelus ferus), de enige twee andere soorten die nog voorkomen in het geslacht kamelen (Camelus). Het voornaamste onderscheid is dat de dromedaris één bult heeft en de andere kameelachtigen twee bulten hebben.

Een volwassen dromedaris is ongeveer drie meter lang en tussen de 1,9 en 2,3 meter hoog, terwijl het maximale gewicht op de 1200 kilogram ligt.

Verspreiding

De dromedaris komt ook nu nog in Israël voor.

In Australië is het dier halverwege de 19de eeuw ingevoerd en komt sindsdien verwilderd voor, met name in het Midden- en West-Australië.


Geschiedenis


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!