‹ De sprinkhaan (Ex 10)eBoeken ›
Ster van Bethlehem: Conjunctie Maan & Jupiter
Gepubliceerd op 19-11-2005

In de reeks verschillende hypotheses wat de Ster van Bethlehem geweest kan zijn, is een van de laatste tijd die opgang doet, dat het om een bedekking van Jupiter door de zeer jonge maansikkel was, op 20 maart in het jaar 6 v.C. direct na zonsondergang in het sterrenbeeld Ram. Deze hypothese is door de Amerikaanse astronoom Michael R. Molnar, van de Rutgers-universiteit, in het januarinummer (1992) van Sky and Telescope voor het eerst bekend gemaakt. Molnar heeft dit later uitgewerkt in zijn boek The Star of Bethlehem: The Legacy of the Magi. Volgens hem stond de astrologische betekenis van Jupiter voor succes, overheersing en macht, terwijl de Ram het astrologische symbool voor onder andere Judea was. Tijdens deze conjunctie stond ook Mars in dit sterrenbeeld, hetgeen de astrologische implicaties voor Judea zou versterken. Molnar heeft dit alles afgeleid uit astronomische afbeeldingen op munten uit Antiochië, de derde grote stad in het Romeinse rijk (gelegen in het gebied dat nu tot Turkije behoort). Volgens hem is het hemelverschijnsel in de heldere schemering misschien niet zichtbaar geweest, maar zou het door de astrologen gemakkelijk voorspeld kunnen zijn. Het belangrijkste was dat het verschijnsel zich boven de plaatselijke horizon zou afspelen. Molnar meent dat ook niet waarneembare hemelverschijnselen in die tijd een diepe betekenis konden hebben en dat het voor de Drie Wijzen een teken kon zijn geweest om op pad te gaan.


Tags: Astronomie, Geld, Kerst, Ster van Bethlehem
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Kerst

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin