‹ Frappr! map gemaaktSter van Bethlehem: De Magoi ›
De eindtijd (Op 13:16)
Gepubliceerd op 30-11-2005

En het maakt, dat het aan allen, kleinen en groten, en rijken en armen, en vrijen en dienstknechten, een merkteken geve aan hun rechterhand of aan hun voorhoofden;
Openbaring 13:16

In veel evangelische tijdschrijften, zoals het Zoeklicht, Uitdaging, de Oogst, etc. lezen we regelmatig artikelen over de eindtijd. Veelal worden dan allerlei natuurrampen, zoals van vorige week besproken, het terrorisme wat wereldwijd plaatsvindt, om niet te vergeten de vele hongersnoden die hiervan de gevolgen zijn. En tot slot lezen we steeds meer waarschuwingen van vervolgingen en verleidingen door mensen als Jaap Spaans, Ari Geelhoed en anderen.

Echter in Nederland loopt dat allemaal nog niet zo'n vaart zeggen we, todat je er persoonlijk mee wordt geconfronteerd. Vorige week kreeg ik een email waarin werd verteld dat de Egyptische blogster en strijdster Ritzy Mabrouk voor meningsvrijheid spoorloos verdwenen is, en het blijkt dat zij niet de enige is, het schrijven van een blog is steeds gevaarlijker ook in landen als Amerika, Israel, Canada en Frankrijk. In Nederland is er zo de verplichting dat alle internet- (incl. email en chat) en telefoonverkeer moet worden bijgehouden. Dat betekent, dat op dit moment de overheid weet dat u deze blog heeft gelezen!

Nu is het nog zo dat een ervaren internetter "anoniem" zijn gang kan gaan, maar het wordt steeds moeilijker. De Biometrie is in opkomst, een geavanceerde methode om iemands identiteit vast te stellen en wat erger is, door gekoppelde computersystemen er achter te kunnen komen wat voor soort iemand het is. Het is een van de eerste systemen die als "merkteken" (Openb. 13:16,17; 14:9,11; 15:2; 16:2; 19:20; 20:4) dienst kan doen.

Zo ontving ik vandaag een mail van iemand die in de beveiliging werkt en voor de opdrachtgever verplicht is mee te werken aan biometrische identificatie. Zonder biometrie (in dit geval irisscan) kan hij niet op bepaalde afdelingen komen zodat hij de hem door de werkgever/opdrachtgever opgedragen taak niet optimaal kan uitvoeren. Weigeren van biometrie zou in dit geval ontslag betekenen en dat is moeilijk als je een gezin hebt met jonge kinderen. Het is het tweede voorbeeld in korte tijd en de verwachting is dat dit soort dilemma's zal toenemen.

Officieel zijn ook de Raad van Europa en de EU zelf sceptisch t.a.v. biometrie (de Staatscourant 31/10 en 9/11) en zeker als het om een centrale opslag van biometrische gegevens gaat. Feit is echter dat de lidstaten, met Duitsland voorop, deze belemmeringen niet wensen omdat bij hen veiligheid de hoogste prioriteit heeft. Feit is dat vele gegevens bij overheidsdiensten zijn of op korte termijn worden gekoppeld. Het is zelfs zo dat de belastingdienst geautomatiseerd gegevens kan vergelijken met die van belastingdiensten uit andere EEG-landen.

We naderen de fase dat we als christenen (e.a.) voor dilemma's komen te staan. Meer en mensen zullen in gewetensnood raken en de vraag is welke troost en bemoediging we hen als kerk/gemeente kunnen bieden. Dat lukt zeker niet door het onderwerp consequent te negeren, want dat zou alleen een kwestie zijn van een probleem verdringen of voor je uit schuiven. Laten we het voorbeeld volgen van Openb. 14: 9: Hier is de lijdzaamheid der heiligen; hier zijn zij, die de geboden Gods bewaren en het geloof van Jezus.

Update: 14 december 2005, De blogster Ritzy Mabrouk uit Egypte is nog steeds spoorloos, zie ook haar laatste blog hier en support haar door, net als vele anderen, een berichtje achter te laten.


Tags: Openbaring (boek), Uncategorized
Gerelateerde onderwerpen: Openbaring (boek)

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen