‹ Pasen: een chronologische reconstructieDuisternis over Golgotha: Sarab of Sirocco ›
Duisternis over Golgotha: Meteorieten en Kometen
Gepubliceerd op 06-03-2006

Een van de theorieën die tracht te achterhalen wat de duisternis veroorzaakte is dat de aarde door een meteoriet, of kleine komeet wordt getroffen en daardoor een stofwolk veroorzaakte.

De theorie dat de verduistering veroorzaakt kan zijn door een kometenstaart, is er een die door de eeuwen heen heeft standgehouden. Over het algemeen is de staart van een komeet dermate transparant dat men de sterren er doorheen kan zien. Dit is een alleszins bevredigende oplossing, en hoewel men vroeger de verschijning van een komeet vaak beschouwde als aankondiger van de dood van een koning, zien ook oude bronnen een komeet niet als brenger van de duisternis.

Een variant op bovenstaande theorie is het neerstorten van een grote meteoriet of een kleine komeet. In Openbaring 8:11-12 zien we een beschrijving hoe in het eind der tijden een ster/komeet die Alsem wordt genoemd op de aarde terecht komt. Direct daarna wordt een beschrijving gegeven hoe een derde der sterren (meteoren?) op aarde komt en deze verduisterd. De effecten van deze theorie zouden zijn aardbevingen door de inslag en diepe duisternis door het opgestoven zand van de inslag. Men kan dit vergelijken met het genoemde gedeelte uit Openbaring en de inslag in 1908 bij Tunguska te Siberië.

Echter de enige (twijfelachtige) vermelding die wordt gemaakt is een komeet in het jaar 29 in China. Terwijl men juist mag verwachten dat zo’n gebeurtenis ook in het Midden-Oosten vermeld zou worden. Dit is echter niet het geval en men zal dan ook deze hypothese moeten laten vallen. De verklaringen uit de oudheid welke over deze duisternis gaan, geven zoals die van Phlegon geven geen verklaring wat het dan wel was.


Tags: Astronomie, Pasen
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Pasen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs