‹ Pasen: wereldse rechtbank (2)Prof. drs. Ohmann (78) overleden ›
Duisternis over Golgotha: Vulkaanuitbarstingen
Gepubliceerd op 17-03-2006

Een andere hypothese welke een verklaring geeft wat de duisternis over Golgotha veroorzaakt zou kunnen hebben is dat het een vulkaanuitbarsting is geweest. Het mag als bekend worden geacht, dat vulkaanuitbarstingen veel puin de lucht in stoten, welke grote delen van de aarde kunnen verduisteren.

Bekend is het voorbeeld van de uitbarsting in 1883 van de Krakatau in Djakarta, deze veroorzaakte een duisternis van ruim een dag. McNeile stelt dat in Lukas (Lu 23:45) alleen wordt gezegd dat het licht van de Zon verdwijnt. Volgens hem ontstaan er wel eens aardbevingen als het donker wordt en deze duisternis zo zijn veroorzaakt door dichte as-wolken van een vulkaan uitbarsting. Als toevoeging geeft hij dan aan: "One need not be disturbed if nature showed its sympathy with the tragedy of the dying of the Creator on the Cross (Ro 8:22), groaning and travailing until now."

Zover bekend zijn er geen vulkaan uitbarstingen bekend uit deze periode, de enige uitbarsting is die van de Vesuvius in 79 n.C., waarbij de bekende historicus en natuuronderzoeker Plinius de Oudere stierf. De hypothese moet dan ook als twijfelachtig worden bezien.

Mount Spurr, Alaska, 1992


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij