‹ Opwekkingsliederen versus gezangenWe zijn allemaal Israëliërs. ›
De Wapenrusting
Gepubliceerd op 06-05-2006

Tijdens zijn gevangenschap en zijn tocht naar Rome heeft Paulus veel aandacht kunnen besteden aan de Romeinse legeruitrusting. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in een van zijn brieven hierover lezen en wel als parallel met de geestelijke strijd:

"Trek de wapenrusting van God aan om stand te kunnen houden tegen de listen van de duivel. Onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de hemelsferen. Neem daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad, om goed voorbereid stand te kunnen houden. Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen, de gerechtigheid als harnas om uw borst, de inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten, en draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven. Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden. Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt; blijf waakzaam en bid voortdurend voor alle heiligen." (Ef 6:11-18, NBV)


Als eerste valt op dat we paraat moeten staan, de uitrusting moet je aanhebben. Vervolgens komt de gordel die de uitrusting net als de waarheid bij elkaar houd. Een ander belangrijk onderdeel is het harnas die in verschillende lagen over elkaar heen ervoor zorgen dat je niets overkomt, dat je geen onrecht wordt aangedaan. Ook de schoenen zijn belangrijk voor een goede grip op de ondergrond, zodat je standvastig kan lopen, zo ook het evangelie van de vrede die zorgt dat er vastigheid is. Een schild is ook belangrijk, bestaande uit vele lagen was het in staat je te beschermen tegen allerlei wapens als bijlen, speren, pijlen tot zelfs kokende olie. Tot slot de helm, zelfs tegenwoordig weet iedere motorrijder hoe belangrijk een helm is, het kan je leven redden als je valt, het beschermt je hoofd. Tot slot, aan een wapenuitrusting is alleen ter verdediging van je zelf, maar je hebt meer nodig, nl. een wapen. Vandaar dat Paulus het Gods Woord vergelijkt met een zwaard. Heb je kennis van Gods Woord dan kan je je daarmee verdedigen, alleen het eist wel oefening. Als je een ongeoefend iemand een zwaard in zijn handen geeft, zal hij zeer waarschijnlijk alleen maar schade bij zichzelf aanrichten, terwijl als je geoefend bent het een zeer bruikbaar wapen is.


Tags: Bijbelstudie, Efeziërs
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin