‹ Hatikvah & Bergen BelsenPleïaden en Orion (Job 38: 31) ›
Ik heb god gestudeerd
Gepubliceerd op 13-05-2006

Afgelopen week had ik een diner met een paar familieleden in een Grieks restaurant in Utrecht. Afkomstig van de rustige Veluwe viel de gigantische herrie van de vele mensen die tegen elkaar schreeuwden, om toch hoorbaar te zijn, me op. Tijdens deze kakofonie hoorde ik plotseling iemand zeggen "ik heb god gestudeerd", een vreemde uitdrukking, ik hoorde wat hij zei, ik begreep wat hij bedoel, maar toch. Blijkbaar had hij op een bepaald tijdstip in zijn leven nagedacht over de zin van zijn leven. Frappanter was het vervolg "het is niks geworden!". Wilde deze persoon god worden en is dat niks geworden? Blijkbaar bedoelde hij dat hij God had bestudeerd. Maar later hoorde ik hem zeggen "dat hij God niet had gevonden", dus letterlijk genomen had hij God niet bestudeerd, hij had God gezocht. Uit de latere flarden van het gesprek begreep ik dat deze persoon de DaVinci Code had gelezen.

Dit soort verwarring zie je steeds vaker, als je God wil zoeken dan moet je eerst in Gods Woord gaan lezen, en niet allerlei boeken erover gaan lezen. Als je iets wilt gaan bestuderen dan moet je de feiten leren kennen en deze van de fictie gaan scheiden. Op grond van een roman kun je je geen mening vormen over de juiste toedracht. Deze persoon had niet de moeite genomen om echt te zoeken en te onderzoeken, echt te bestuderen en in zijn dwaasheid meende hij dat hij de kennis in pacht had en voor god had gestudeerd.

Eigenlijk was deze kakofonie niets anders dan de wanklank van één grote leegte, waarbij het niet meer uitmaakt of iets feit of fictie is. Vandaar dat we maar zeggen "Laat ons eten en drinken, want morgen sterven wij" (Jes 22: 13; 56:12; 1 Cor 15:31) of zoals Omar Khayyam het zei: "Yesterday This Day's Madness did prepare; To-morrow's Silence, Triumph, or Despair: Drink! for you know not whence you came, nor why: Drink! for you know not why you go, nor where." (Rubayat XXXI). Maar goed, ik kom dan ook van het platteland en zal wel bekrompen zijn.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken