‹ Uitzetting heiligeBijbelgenootschap onbereikbaar ?! ›
Politiek en stemmen
Gepubliceerd op 20-11-2006

De afgelopen weken is aan ieder kopstuk in Nederland wel gevraagd waar men op gaat stemmen. In kerkbladen geven kerkleiders hun politieke voorkeur, in de Visie, ND en RD worden al verschillende weken een overzicht gegeven waarom men beslist op een bepaalde partij moet stemmen.

Ik ga me hier niet verleiden om mijn voorkeur te geven, ik zal wel tot het zwevende soort horen die al die belangstelling voor de politiek als een vorm van stemming makerij zie. Wat mij verbaast is het gemak waarmee deze kerkelijke leiders en voormannen hun voorkeur geven. Bijna nergens heb ik een opmerking kunnen vinden dat het als christen niet om Balkenende, Bos, Rouvoet of van der Vlies gaat, maar om Christus.

Moet ik me dan helemaal niet met politiek bemoeien? Nee, we hebben stemrecht gekregen, maar ook hierin gaat het of je geloofsovertuiging overeenkomt met je stemgedrag. Het verbaasd me, als ik moslims en andere niet-christenen kandidaat zie staan op de lijsten van christelijke partijen. Ik heb niets tegen deze kandidaten, maar bij mij komt wel de vraag naar boven, waar dat "christelijk" dan nog voor staat.
Dan maar op een niet-christelijke partij stemmen? Eentje die met zijn "sociale beleid" zo snel mogelijk Israël wil opheffen? Of dan maar stemmen op een partij die de liberale vrijheid hoog in het vaandel heeft staan, maar alle vervolgde buitenlanders zo snel mogelijk naar land van herkomst wil sturen waar ze gedood kunnen worden? Of moet ik op een van de andere partijen stemmen die het beste met mij voor hebben, maar in werkelijkheid mij als een melkkoe zien, die af en toe boe mag roepen, maar natuurlijk niet bah. Moet ik dan maar om de politiek mijn handen in onschuld wassen?

In Markus 8: 15 lezen we "En Hij [=Christus] gebood hun, zeggende: Ziet toe, wacht u van den zuurdesem der Farizeeën, en van den zuurdesem van Herodes" en dat is mijn punt: Herodes als kopstuk van de politiek, gaf wel om Johannes de Doper, maar vanwege het politieke gekonkel toch maar "zijn kop eraf sloeg", dus absoluut onbetrouwbaar. Hetzelfde voor de Farizeeën, als kerkelijke leiders, propaganderen allerlei wetten en dogma's maar het gaat ook hun niet om de "Waarheid" en zijn daarmee net zo onbetrouwbaar geworden. Hun valse beloftes zijn als gist die het hele brood doordrenken.


Tags: Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs