‹ Online boeken: earlychurchtexts.comPaulus (6) ›
Koptische kalender
Gepubliceerd op 11-09-2007

Vanavond is het een bijzonder moment voor de gebruikers van de Koptische kalender, het wordt dan het jaar 2000. Dit betekent niet dat het voor hun een millennium wisseling is, daar ze begonnen met het jaar 1, de millennium wisseling begint net zoals bij onze (Gregoriaanse) kalender in 2001.

De Koptische kalender, ook wel de Alexandrijnse kalender genoemd, is met name in gebruik door de Koptisch-orthodoxe Kerk, zoals veel tegenwoordige kalenders is deze afgeleid van de oude Egyptische kalender. De belangrijkste karakteristieken van de kalender zijn: 13 maanden, waarvan de eerste 12 maanden 30 dagen hebben en aan het einde een toegevoegde maand van 5 of 6 dagen, afhankelijk of het jaar een schrikkeljaar is of niet. Hierbij volgt het Koptische schrikkeljaar dezelfde regels als de Juliaanse kalender, zodat de extra maand altijd zes dagen heeft in het jaar vóór een Juliaans schrikkeljaar.

De Koptische jaartelling werd in het jaar 284 AD ingesteld, omdat in dit jaar de Romeinse keizer Diocletianus aan de macht kwam en diens regering berucht was vanwege de zware vervolging van christenen. Het Koptische jaar wordt herkend aan de afkorting A.M. (= Anno Martyrum niet te verwarren met het Anno Mundi van het Joodse jaar), deze afkorting is gekozen omdat tijdens de Diocletianus veel christenen liet martelen.

Update: PaleoJudaica.com heeft een interessant artikel


Tags: Astronomie, Kalender
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Kalender

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech