‹ VerjaardagenZonsverduistering ›
Privacy vs merkteken
Gepubliceerd op 15-01-2008

En het maakt, dat het aan allen, kleinen en groten, en rijken en armen, en vrijen en dienstknechten, een merkteken geve aan hun rechterhand of aan hun voorhoofden;

Openbaring 13: 18

De afgelopen dagen hebben de kranten bol gestaan dat verschillende "hackers" de zogeheten OV-chip hebben gekraakt. Dat dit niet zo moeilijk was, bleek reeds uit het gekozen ontwerp van de chipmakers. Uit eigen ervaring weet ik dat beveiliging van gegevens zeer moeilijk is, alles is te hacken. Het probleem is dan ook niet zozeer dat deze chip gekraakt is, maar de gegevens die erop staan, naast de vele gegevens die door de verschillende instanties nog eens worden opgeslagen rondom het gebruik van deze chip door een gebruiker. Zoals bijvoorbeeld, hoe vaak er wordt gereisd, waar vandaan en waar naar toe en hoe laat. Door deze gegevens te combineren met gegevens uit andere digitale databestanden is het zeer makkelijk om een profiel van een persoon op te stellen.

Zo had ik tot 7 jaar geleden het email adres jpvdgiessen @gelrevision.nl, op dit moment zijn er nog steeds 5 links op internet die hiernaar verwijzen! De zoekterm "Aantekeningen bij de Bijbel" geeft als resultaat 17900 links. Op deze manier valt op snelle manier informatie over iemand te vinden, vooral als we denken aan de verschillende webdiensten als Hyves, LinkIn, etc. Nu zijn dit niet de enige informatiebronnen waar iemand uit kan putten. De overheid alleen al heeft meer dan 1500 verschillende databestanden waar informatie over mij is opgeslagen, los van de vele databestanden van bedrijven, verzekeringsinstanties, etc. die dit ook nog eens doen.

We moeten ons dan ook afvragen of we er wel zo happig op moeten zijn, dat steeds meer gegevens over ons worden opgeslagen. Via de OV-chip kan de overheid al precies het reisgedrag van iemand bepalen, via de mobiele telefoon is al bekend (op een kilometer nauwkeurig) waar we ons bevinden. En dankzij het rekeningrijden wordt dit nog nauwkeuriger vastgelegd. Het is dan ook niet voor niets dat in de lijst van de tien grootste computerdreigingen door het SANS Institute (System, Audit, Network, Security) cyberspionage door overheden hoog scoort. Het is niet voor niets dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt dat de OV-kaart de privacy schend. Ondertussen worden steeds meer gegevens over ons verzameld, zoals de verplichte registratie van embryodonaties en het Elektronisch Kinddossier.

Om die reden heeft de Big Brother Awards ons burgers uitgekozen als
de grootste bedreiging voor de privacy. Waarom? Door een onverschillige houding - 'Ik heb toch niks te verbergen' - en desinteresse in wie er allemaal met zijn persoonsgegevens aan de haal gaat, is de burger zelf mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van privacy in Nederland.

Toch verwacht ik dat de burger weinig heeft in te brengen, privacy zal steeds verder worden geschonden. Zo heeft de Britse regering het idee geopperd om bij alle criminelen een chip te laten implanteren, zodat zij gevolgd kunnen worden. De Verenigde Staten maken gebruik van een Automatisch Traceersysteem welke gekoppeld met het systeem van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid allerlei gegevens combineert van tal van overheidsinstanties met data die luchtvaartmaatschappijen moeten verzamelen, zoals adres, e-mailadres, creditcardgegevens en type maaltijd dat in het vliegtuig is genuttigd.

Kortom de profetie zoals deze in Openbaring 13 - 20 wordt beschreven, begint behoorlijk werkelijkheid te worden.


Tags: Politiek, Privacy
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen