‹ AvondroodWonderlijke avonturen met een wonderboom ›
Nederlands eerste olijfboomgaard
Gepubliceerd op 29-10-2008

Dat in Nederland olijfbomen steeds meer in trek zijn blijkt uit de vele bomen die tegenwoordig te koop zijn in de diverse tuiniersbedrijven. Meestal betreft het daar jonge bomen, die bovendien ook nog eens niet winterhard zijn. Want het blijft een subropische boom. Een van de uitzonderingen hierop zijn de olijfbomen die in de Pyreneeën voorkomen en het zijn deze die ik vandaag zag op de Veluwe.

De bomen staan op het terrein van de Wijnhoeve "De Veluwe", en de trotse eigenares vertelde dat er in totaal achttien olijfbomen komen te staan in leeftijd variërend van 100 tot 800 jaar oud.

Deze eerste Nederlandse olijfboomgaard, zal begin volgend jaar opengaan, waarbij tegelijkertijd op het terrein ook een mini-camping wordt geopend.

Dat hier deskundigen aan het werk zijn blijkt uit het feit dat de bomen op kleine heuveltjes worden gezet. Olijfbomen houden er namelijk niet van als hun wortels in natte grond staan. Dat de bomen hier goed gedijen, kunnen we zien omdat de eerste bomen al vrucht dragen.

Naast deze olijfboomgaard zijn er ook nog een paar wijngaarden die te bezichtigen zijn. Het is dan ook zeer aan te bevelen om er naar toe te gaan voor een dagje uit. De Wijnhoeve "De Veluwe" heeft verschillende arrangementen, waarbij men niet alleen de gaarden kan bekijken, maar ook een rondleiding krijgt van de wijnmakerij en de wijnopslag. En natuurlijk is het niet alleen kijken, tijdens de rondleiding wordt ook aan de inwendige mens gedacht. Men moet wel vooraf reserveren.


Tags: Boerenleven, Flora, Olijfboom
Gerelateerde onderwerpen: Olijfboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen