‹ Schepping en vertalingOnderwaterarcheologie ›
Angaria wetgeving
Gepubliceerd op 22-02-2009

In het Nieuwe Testament komen we een drietal teksten tegen die wijzen op de Angaria wetgeving.

Het Griekse woord ἀγγαρεύω aggareuō, "(tot transport of iets dergelijks) verplichten, pressen", komt van een Perzisch leenwoord "koerier". Volgens Romeinse wetgeving (Angaria) mocht iedereen door een hoge Romeinse functionaris of militair gedwongen worden om materiaal een Rom. mijl ver te vervoeren. Deze wetgeving was overgenomen van de Perzische waar een koerier alles ter beschikking moest worden gesteld om zijn boodschap te kunnen vervoeren.Volgens Xenophon werd deze maatregel ingesteld door Cyrus, waarbij in de eerste instantie men moet denken aan het ter beschikking stellen van paarden. Later werd deze maatregel (en zeker onder de Romeinen) uitgebreid, tot verplichte diensten van personen. Zo zien we bij de kruisiging van Christus dat Simon van Cyrene gedwongen werd het kruis van Christus te dragen (Mat 27:32 en Mark 15:21). Dat deze opgelegde verplichting van de Romeinen voor veel Joden een vernedering was blijkt uit een ander Bijbelgedeelte waar Christus zegt En zo wie u zal dwingen een mijl te gaan, gaat met hem twee [mijlen] (Mat 5:41).


Tags: Angaria wetgeving, Bijbelstudie
Gerelateerde onderwerpen: Angaria wetgeving, Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken