‹ Rachel verwacht Lea gekregen...Christenvervolging ›
Papyrusboten
Gepubliceerd op 09-12-2009

Van het weekend kreeg ik van Sint Nikolaas een zakje met zaad van de Papyrus (Cyperus papyrus). Blijkbaar wist de goede Sint van mijn voorliefde van Bijbelplanten. Ja want ook deze waterplant komt voor in de Bijbel.

Papyrus was het materiaal waarmee in het oude Egypte boten werden gemaakt en daar verwijst de profeet Jesaja naar als hij zegt “Dat gezanten zendt over de zee, en in schepen van biezen op de wateren! (Jes. 18:2). Met deze schijnbaar broze schepen gingen ze niet alleen naar afgelegen eilanden als Taprobane1 maar volgens sommigen zoals Thor Heyerdahl2 zelfs naar de andere kant van de Atlantische oceaan.

Het zal nog een klus worden om deze zaadjes te laten opgroeien tot grote planten, want ze moeten op een warme en vochtige plek tot ontkiemen worden gebracht. Daarna moeten ze op een vochtige plek in de tuit worden gezet. En dan hebben we nog het probleem van de winter, want ze overleven alleen bij een minimum temperatuur van 14-18 graden.

1 Keil & Delitzsch, Isa 18:2: Within this great kingdom messengers were now passing to and fro upon its great waters in boats of papyrus (on gōme, Copt. ‛gōme, Talm. gâmi, see at Job 8:11), Greek βαρίδες παπύριναι (βαρίς, from the Egyptian bari, bali, a barque). In such vessels as these, and with Egyptian tackle, they went as far as the remote island of Taprobane. The boats were made to clap together (pilcatiles), so as to be carried past the cataracts (Parthey on Plutarch. de Iside, pp. 198-9). And it is to these messengers in their paper boats that the appeal of the prophet is addressed.

2 Thor Heyerdahl, The Ra Expeditions; Interessant in deze is dat op de Canarische eilanden hoog in bergen langs de randen van verschillende meren Papyrus is gevonden.


Tags: Flora, Papyrus
Gerelateerde onderwerpen: Papyrus

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin