‹ Psalmen: ParallellenKerken verdwijnen en komen ›
Zonnewijzer van Achaz
Gepubliceerd op 06-03-2010

En dit zal u een teken zijn van den HEERE, dat de HEERE het woord, dat Hij gesproken heeft, doen zal: Zie, Ik zal de schaduw der graden, die met de zon in de graden van Achaz' zonnewijzer nederwaarts gegaan is, tien graden achterwaarts doen keren. Dies is de zon tien graden teruggekeerd, in de graden, die zij nederwaarts gegaan was.

Jesaja 38:7-8

Als je na een regenbui naar de hemel kijkt dan zie je regelmatig een regenboog, soms als het erg vochtig en benauwd is wil het geval dat je soms een schitterende cirkel om de zon ziet, een halo. En als je helemaal geluk hebt dan zie je soms links en/of rechts van de zon nog een bijzon of "sundog". Het is dit laatste fenomeen waarbij ik me afvroeg of die te maken kon hebben met de teruggang op de zonnewijzer van Achaz. Voordat we daar dieper op ingaan is het belangrijk om te weten dat al deze bovengenoemde verschijnselen atmosferische reflecties zijn. Onder atmosferische reflectie wordt de afbuiging van zonlicht verstaan door waterdeeltjes in de lucht. Het meest bekende fenomeen in deze categorie is de "regenboog" welke vaak na of tijdens een regenbui te zien is.

1. Kleine kring van 22° 2. Bijzon van kleine kring. 3. Grote kring van 46° 4. Zuil 5. Parhelische kring 6. Omhullende halo 7. Circumzenithale boog.

Een van deze atmosferische reflecties is de bijzon. We kunnen dit vergelijken met een ruit of een spiegel waar de Zon in wordt weerkaatst en daardoor een andere schaduw veroorzaakt bij een object. De duur van zo'n fenomeen is van een paar secondes tot hooguit een kwartier. Deze bijzonnen kunnen soms erg helder zijn, en vooral als de Zon zelf nog eens bedekt is door een wolk een apart schaduwen spel veroorzaken. Ik heb in het verleden zelf geconstateerd dat een bijzon zo fel scheen (terwijl de zon zelf door een wolk bedekt was) dat deze de schaduw vanuit een andere hoek kon laten zien. Wat dat betreft zou het fenomeen van de schaduw teruggang bij de zonnewijzer van Achaz kunnen verklaren. Echter zoals met veel wonderen is het van belang om alle aspecten te bestuderen. Uit bovengenoemd plaatje blijkt dat een bijzon (van de kleine kring) slechts op 22° van de Zon bevindt en de zeldzame verschijning van een bijzon van de grote kring slechts op 46° van de Zon. Dit is in beide gevallen te weinig om de schaduw 10 treden terug te laten gaan. Dus hoewel mijn hypothese leuk bedacht is verklaard het niet het gehele fenomeen en moet om die reden afgewezen worden.


Via (c) Luleå University of Technology


Via (c) Nicknack (Flicker)


Tags: Natuur, Zonnewijzer
Gerelateerde onderwerpen: Natuur

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin