‹ Kerken: Hoorn (Terschelling)Josephus ›
Alexander de Grote (1)
Gepubliceerd op 24-08-2010

Alexander god en goddeloze

Op een biblioblog wordt er niet gelijk een artikel over Alexander de grote verwacht. Waarom verdient deze man een plekje op deze blog, is er wel een link met de Bijbel? Dit en een korte beschrijving van zijn leven zullen we nu bekijken.

In 356 v.C was de Macedonische koning verheugd. Hij had een zoon gekregen, en noemde hem Alexander. Alexander kreeg een goede opvoeding, met les van Aristoteles. Hij moest hierom ook Homerus lezen, wat “zijn bijbel” werd. Gefascineerd door Achilles, dacht hij dat Achilles zijn voorouder was.

In Alexanders jeugd was zijn vader druk bezig het kleine Macedonië uit te breiden. Hij veroverde o.a. Griekenland en vocht veel tegen Perzië. Helaas voor Philips II werd hij vermoord door één van zijn lijfwachten, wat Alexander op de troon bracht. Dit ging allemaal niet zo makkelijk, want de 20-jarige jongen moest heel wat respect verdienen. Er waren opstanden, die hij moest tegengaan. Na ongeveer een jaar weer oorlogen gevoerd te hebben in Griekenland, kon hij zich eindelijk gaan richten op Perzië. Hij had zijn respect gekregen.

In 334 kwam Alexander in Troje, waar hij moed kreeg, hij deed enkele rituelen en nam een heilig schild mee.

Hierna moest hij vechten in Granicus, deze slag won Alexander. Ook bij Halicarnassus won hij. Toen kwam hij in Gordium, waar hij de zogenaamde Gordiaanse knoop doorhakte, waardoor hij “koning van Azië” werd.

Hierna ging hij door naar de Levant en versloeg hij Darius III bij de slag van Issus. Darius vluchte en liet zijn vrouw en kinderen achter (, die Alexander respectvol behandelde).

Na dit moest hij Tyrus nog aanvallen, wat een moeilijke belegering was. Hij kruiste alle mannen van militaire leeftijd en verkocht de vrouwen en kinderen.

Nu was zijn tocht richting Egypte redelijk makkelijk, op Gaza na. Na 3 keer verslagen te zijn overwon Alexander dan de 4e keer. Hij bracht alle mannen weer om en verkocht weer de vrouwen en kinderen. Jeruzalem verwelkomde hem echter, en volgens Josephus werd hem Daniël 8 getoond, met een profetie over hem (Antiquities XI van Josephus, hoofdstuk 8, zie volgend artikel voor iets meer informatie). Alexander spaarde Jeruzalem en trok naar Egypte waar hij werd verwelkomd als een bevrijder en hij werd gekroond tot “Meester van het universum” en zoon van Amun. Hij stichte hier ook de stad Alexandrië.

Na Egypte moest hij weer verder richting Mesopotamië. Hier hoorde hij van verspieders dat zijn tegenstander een enorm leger had verzameld.

Toch overwon Alexander. Hij viel vroeg in de morgen aan, terwijl Parmenion de leiding nam over de linkerflank, viel Alexander met de rechterflank aan. Veel meer kunnen we niet zeggen over de slag bij Gaugamela, alleen dat de Macedoniërs wonnen. Darius ontkwam weer.

Niemand kon Babylon nog beschermen en Alexander werd ook daar benoemd als koning van de wereld. Bij Susa vond nog een beslissende slag plaats, welke Alexander ook won.

Toen Alexander in Persepolis (hoofdstad) kwam, liet hij het verbranden zodra hij weer wegging en hij ging op zoek naar Darius III. Bessos (Darius' oude rechterhand) vermoorde Darius in een ruzie en werd koning van Perzië. Bessos, of nu Artaxerxes IV genaamd, voerde nog 3 jaar lang een guerrilla oorlog, waarna hij uiteindelijk ook moet opgeven.

Nu Alexander ook officieel koning van Perzië was, moest hij ook het Perzische volk tevreden houden. Hierdoor nam hij enige Perzische gebruiken over, wat negatief viel bij sommige Grieken. Er werden complotten tegen hem gemaakt. Hij loste dit op en ging naar India. Hij leidde hier een oorlog tegen alle kleine clans, waar hij zelf gewond raakte. Hij won en ging verder.

Hij moest Hydaspes veroveren. De leider hiervan vocht zo dapper, dat Alexander een verbond met hem sloot.

Het leger, dat nu bang was om verder te gaan, ging nu staken. Ze wilden terug. Alexander gaf uiteindelijk toe. Op de terugweg pakte Alexander nog enige opstandelingen aan.

In Babylon werd hij echter ziek en hij stierf daar, op 32-jarige leeftijd, aan koorts.

Bibliografie :


Tags: Alexander de Grote, Algemeen, Geschiedenis, Israël, Personen
Gerelateerde onderwerpen: Alexander de Grote, Geschiedenis

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken