‹ ChristenvervolgingBethlehem ›
Ichthus symbool
Gepubliceerd op 17-12-2010

Als je op de weg zit, zie je regelmatig auto's met een gestileerd visje op de bumper. De kenners weten dat de bestuurder daarmee aan wil geven dat hij een christen is. Het is een christelijk symbool afgeleid van het Griekse woord ἰχθύς "Ichthus" wat vis betekent en is een afkorting voor een ander woord. Die woorden tezamen vormen de zin (vertaald): Jezus Christus, Gods Zoon, Redder.

Letter Grieks Betekenis
I Ἰησοῦς Jezus
Χ Χριστός Christus
Θ Θεοῦ Gods
Υ Υἱός Zoon
Σ Σωτήρ Redder

Het Ichthus-teken heeft in het vroege christendom een grote symbolische waarde gekregen. In de letters van dit woord werd de kern van de Bijbelse boodschap gezien. De letters van het woord hebben in de loop der tijd tot verschillende symbolen geleid. Onder invloed van de christenvervolgingen door de Romeinen konden de christenen niet meer openlijk hun geloof belijden. Om elkaar te herkennen ontstonden symbolen die door niet-christenen op het eerste gezicht niet als christelijk konden worden herkend, het Ichthus-teken (de beginletters van Jezus Christus) was één van deze symbolen.


Tags: Christendom, Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christendom, Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech