‹ De tien plagenDe tien plagen: Bloed (2) ›
De tien plagen: Bloed
Gepubliceerd op 13-01-2011

De eerste van de tien plagen was dat het water in Egypte veranderd werd in bloed. Is hier een natuurlijke verklaring voor. Kijken we naar de jaarlijkse cyclus van de Nijl, de belangrijkste waterbron in Egypte dan zien we dat ieder jaar als het water gaat stijgen er ook veel "rode aarde" wordt meegesleurd. Dit kan een deel van de verklaring zijn, echter in Ex. 7:18 lezen we "En de vis in de rivier zal sterven, zodat de rivier zal stinken;" en zand veroorzaakt over het algemeen geen sterfte onder de vissen.

Er is echter door de geleerden nog een andere verklaring gevonden. In de grote meren waaruit de Nijl richting Egypte stroomt, zijn verschillende soorten bacteriën, waaronder de Euglena sanguina, die verantwoordelijk zijn dat het zuurstofgehalte in het water omlaag gaat en daardoor zorgt voor de sterfte onder vissen. Daarnaast verkleuren deze bacteriën het water in een licht bloedrode kleur. Door de periodieke hoge stand van de Nijl, wordt veel van dit zuurstofarme water afgevoerd richting Egypte waardoor soms in extreme gevallen de vissen sterven.

Interessant is dat we in vers 24 lezen dat de Egyptenaren in de buurt van de Nijl putten groeven om het water te drinken. Dit wijst erop dat de veroorzaker van het bloed in de Nijl zat en dat het water wat de Egyptenaren uit de putten haalden enigszins gefilterd was.

Er is echter één probleem met deze theorie, in vers 17 staat over het water "het zal in bloed veranderd worden" en dit wordt herhaald in vers 20 "en al het water in de rivier werd in bloed veranderd". Hier staat niet dat het water op bloed zal lijken, maar dat het bloed wordt. In de verschillende theorieën wordt hier niet op in gegaan. De enige aanvullende verklaring hiervoor is, dat nadat de vissen door zuurstofgebrek zijn gestorven, ze oa. door aaseters werden gegeten waardoor het bloed van deze vissen zich in de Nijl verspreidde.


Tags: Exodus, Tien plagen, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij