‹ Oproep: informatie over Anne Frank gezochtDe Oude Doos: Athlit ›
De tien plagen: Steekvliegen
Gepubliceerd op 19-01-2011

Bij de bespreking van de vorige plaag gaf ik de mogelijkheid aan dat de "luizen" zeer waarschijnlijk de larven en maden waren van allerlei insecten, waaronder muggen en steekvliegen. Ik gaf toen aan dat deze plaag de veroorzaker zal zijn van de vierde plaag.

Waren deze explosie van larven en maden voor de Egyptenaren al een ramp, nu deze tot volwassen waren geworden, vallen deze gevleugelde monsters mens en dier aan, zodat het leven nog ondraaglijker wordt. Niet voor niet laat de bekende Tolkien een van zijn hoofdfiguren Sam Gewissies zeggen "waar leven ze van als ik er niet ben". Uit moderne verslagen weten we dat bij zo'n plaag de lucht donker kan worden en dat mensen zichzelf en hun dieren soms insmeren met teer om enige verlichting te krijgen. We lezen dan ook dat hele zwermen steekvliegen in het paleis van de farao, van zijn hofhouding en de rest van het volk teisteren (Ex. 8:24), ze zijn letterlijk overal, zelfs op de grond waar de Egyptenaren liepen waren ze (Ex. 8: 21, zodat het land ten gronde werd gericht (vs. 24).

Om wat voor dieren ging het nu, de meeste vertalingen hebben steekvlieg, de Naardense geeft "hondsvlieg" als alternatief. Nog weer anderen denken aan gewone vliegen of Koeienvliegen (Stomoxys calcitrans). Zeer waarschijnlijk was het een combinatie van allerlei ongedierte, waarbij ik ook dazen, muggen en muskieten wil noemen. En we zullen een volgende keer bespreken dat deze de veroorzakers waren voor de volgende 2 plagen.

Overzicht theorieën:


Tags: Bijbelstudie, Exodus, Tien plagen
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel