‹ De Oude Doos: AthlitChristenvervolging ›
De tien plagen: Veepest
Gepubliceerd op 20-01-2011

In deze mini-reeks zijn we al weer toe aan de vijfde plaag, de veepest. Zoals je hebt kunnen lezen zit in de verschillende plagen een opbouw. Doordat bij de eerste plaag de vissen stierven en bij de tweede plaag de kikkers uiteindelijk dood gingen, welke de aanleiding waren voor het larven en maden van de derde plaag welke uiteindelijk resulteerde in de steekvliegen, muggen en ander stekend ongedierte, zal blijken dat het niet verwonderlijk is dat hieruit deze plaag voortkwam.

Veel steekvliegen veroorzaken allerlei ziekten, een bekend hedendaags voorbeeld is de malariamug die de overdrager is van de ziekte malaria. Echter ze kunnen ook andere ziekten overdragen. Niet voor niets worden in de verschillende theorieën allerlei ziekten genoemd waarvan dit ongedierte de brenger is. Het is belangrijk de tekst goed te lezen, want we zien dat het vee welke op het land was wordt getroffen (Ex. 9: 3), immers deze dieren stonden het meest bloot aan de horden steekvliegen die het land teisterde. Een paar verzen verder lezen we dat "alle dieren stierven" (vs. 6), dit moet slaan op de dieren in het veld daar in de volgende plaag we lezen dat de dieren nog eens worden getroffen.

Daarnaast moeten we goed begrijpen, dat veel van deze dieren al verzwakt waren omdat er niet voldoende drinkbaar water was en dat het land bezaaid lag met de karkassen van de vissen en kikkers en stellig het vervuilde water zullen hebben gedronken. Wat voor gigantische problemen de kadavers van het vee heeft gegeven bij de Egyptenaren blijkt uit een artikel van AgriLife (waar overigens ook de bijgevoegde foto van is genomen) waarin de hedendaagse problemen worden genoemd van de opruiming van 10.000 kadavers. Bij de Egyptenaren zullen dat er veel meer zijn geweest.

Overzicht theorieën:


Tags: Bijbelstudie, Exodus, Tien plagen
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen