‹ Tanden als een schaap...Zoekplaatje ›
Christenvervolging: Nigeria
Gepubliceerd op 06-01-2012

Van de week las ik op RKNieuws.net het artikel 'Geweld tegen christenen te makkelijk toegeschreven aan islamitische sekte' dat een reactie is op het artikel van de Amerikaanse Afrikaspecialiste Jean Herskovits in The New York Times. Het is altijd goed om het originele artikel te lezen, want bij het lezen van een kop denk je al gauw dat het dan wel meevalt. En inderdaad heeft Herskovits gelijk als je zegt dat het geweld tegen christenen niet allemaal is toe te schrijven aan één islamitische groepering, aan de andere kant is het zeker niet zo dat je dit geweld dan maar moet toeschrijven aan de "uitzichtloze situatie" van bepaalde delen van het land. Ook moet je niet denken dat het geweld alleen maar een uitbarsting had tijdens de kerst.

Over het jaar 2011 heb ik in mijn lijsten 59 unieke berichten gevonden van aanslagen op christenen in Nigeria, waarbij vooral christenen in het islamitische noorden het slachtoffer waren. Een hoofdoorzaak is de invoering van de sharia door extremistische organisatie Boko Haram in deze gebieden. Daarnaast lijken deze aanvallen erop te wijzen dat deze en andere islamitische groeperingen bezig zijn om de sharia in alle noordelijke staten in te voeren. Hierdoor zijn op dit moment meer dan 100.000 christenen op de vlucht geslagen.

Maar waar bestaat deze christenvervolging uit. Als eerste zijn er het afgelopen jaar tientallen kerken in brand gestoken en/of vernield, naast nog grotere aantallen huizen van christenen.

Ten tweede zijn er veel ontvoeringen van kinderen van christenen. Hierbij worden de meisjes (ongeacht de leeftijd) gedwongen om met moslims te trouwen, terwijl de jongens als ze geluk hebben in een moslim gezin worden geplaatst en op die manier worden gedwongen om hun geloof af te zweren of als ze minder geluk hebben te werk worden gesteld als slaven.

Ten derde wordt een enorme druk uitgeoefend op personen die christen zijn geworden. Zo worden ze verstoten uit de familie, ontslagen op hun werk, of zelfs vermoord. Dit geweld wordt ook toegepast op andere christenen om hun zo te dwingen tot de islam. Het afgelopen jaar zijn om deze reden enkele honderden christenen gedood.

Het is dan ook niet voor niets dat Nigeria het afgelopen jaar is gestegen op de wereldranglijst van christenvervolging en van plaats 23 (in 2010) naar 13 is gegaan.


Tags: Achtergronden Christenvervolging, Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen