‹ Livius Nieuwsbrief / februariAstronomie in Job ›
De natuur in Job
Gepubliceerd op 05-02-2012

Deze reeks over Job is een samenstelling van een lezing die 5 februari is gehouden.

Iedereen denkt bij het Bijbelboek Job aan een epos waarin het lijden wordt beschreven. Gaan we de diverse dialogen tussen Job en zijn vrienden en later ook met God bestuderen dan valt op hoe vaak voorbeelden uit de natuur worden genoemd.

De vraag die mij vaak wordt gesteld is waarom we ons hiermee bezig zouden houden, de Bijbel is toch een geestelijk boek en om die reden is het zinloos om je met aspecten zoals de natuur bezig te houden. Natuurlijk is de Bijbel in eerste instantie een geestelijk boek, het is het Woord van God dat we hebben gekregen en het mooie is dat er veel wordt uitgeweid over de schepping en hoe de mensen ten tijde dat de Bijbel werd samengesteld leefden en dachten over deze schepping. En het is om die reden dat we ook nu nog hiervan mogen genieten, dat we ook de aspecten over de natuur die in de Bijbel beschreven is mogen bestuderen. Als eerste valt dan bijvoorbeeld de woestijnachtige gebieden waar de vrienden van Job vandaan kwamen op.

Daarnaast is er nog een ander aspect in Job die de bestudering van dit boek zo interessant maakt. Iedereen heeft wel eens gehoord van die reusachtige dieren die de Behemoth of Leviathan (Job 40) werden genoemd en welke vaak worden vertaald met nijlpaard, krokodil of een ander dier. Maar de beschrijving is zo vreemd dat het wel om een ander dier moet gaan, want je kunt van een nijlpaard niet zeggen dat hij een staart heeft als een cederboom. Misschien waren het zoals in sommige theorieën wordt gesteld dinosauriërs.

Ook vinden we in Job beschrijvingen van rivieren die vol met donker ijs en sneeuw zijn (hfd 6:16-17) die even snel weer verdwijnen, ook dit is vreemd want in het Midden-Oosten komt maar weinig sneeuw voor en rivieren waar ijs in drijft komen al helemaal niet voor. En zo zijn er vele verwijzingen waardoor het lijkt of het klimaat toen compleet anders was. Toen ik jaren geleden dan ook voor het eerst Job kritisch ging lezen vroeg ik me af wat dit allemaal te betekenen had, kon het zijn dat dit boek net na de zondvloed was geschreven gezien de catastrofale gebeurtenissen die worden genoemd? Als dit zo was, dan moet het een van de oudste gedeelten uit de Bijbel zijn. En de vraag die ik me stelde, zijn er mogelijkheden om dit te bewijzen. Temeer daar verschillende critici beweerden dat het boek vrij jong was.

Een volgende keer gaan we verder.


Tags: Job, Natuur
Gerelateerde onderwerpen: Natuur

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken