‹ Tabernakel: een tentkleed van ramsvellenShekinah ›
Tabernakel: tentdoek van geitenhaar.
Gepubliceerd op 29-08-2012

Ook moet u kleden van geitenhaar maken voor een tent over de tabernakel: elf tentkleden moet u daarvan maken.

Exodus 26:7 (HSV)

Web hebben de afgelopen dagen al verschillende tentdoeken behandeld die over de tabernakel werden gelegd. Vandaag behandelen we de tentdoek die geweven moest worden van geitenhaar. Net zoals in Nederland we wol van schapen gebruiken om kleding of doeken van te maken, was het in het oude Midden-Oosten normaal om hiervoor de wol te gebruiken van geiten. Kortweg heeft het dezelfde voordelen, het is duurzaam, sterk en het was in ruime mate voorhanden. Voor mijn replica van de tabernakel was het weer zoeken naar een goed voorbeeld en uiteindelijk kwam ik op onderstaande texture die goed laat zien dat het geweven is. Net als de bij de gebruikte textures voor de vorige tentdoeken is ook hier ervoor gezorgd dat je deze naadloos tegen elkaar aan kan plakken. Voor de techneuten onder ons: je moet ervoor zorgen dat de linkerzijkant precies aansluit aan de rechter, en de onderkant met de bovenkant. Gelukkig zijn daar programma's voor die dit precies uitrekenen en een standaard foto van, in dit geval een geweven geitendoek, uitlijnen dat het aansluit.

Het uiteindelijke resultaat is te bezien in onderstaande afbeelding.

Nu heb ik de afgelopen dagen de tentdoeken niet behandeld in de volgorde dat ze op de tabernakel worden gelegd. Hieronder zie je een afbeelding waarop duidelijk is in welke volgorde. Als eerste wordt het tentdoek gelegd met de cherubim (engelen) erop, daarboven de vandaag behandelde geweven geitenharen doek, daarna het tentdoek gemaakt van ramsvellen en ten slotte werd daar bovenop het tentdoek van dugong-vellen gelegd. Iedereen kan direct zien dat het eerste het mooiste en meest kostbare is. en werd beschermd door de andere lagen tentdoeken. In een zanderige woestijnomgeving is alles aan veel slijtage onderhevig en het is logisch dat daarna eerst de geitenharen tentdoek werd gelegd. Deze isoleert goed waardoor het koel bleef in de tabernakel. De ramsvellen daarboven op zorgen ook voor koelte en zijn steviger en zullen eventuele zandkorrels tegenhouden die misschien nog het tentdoek van dugong-vellen was gepasseerd. Dit laatste tentdoek van dugong-vellen werd niet voor niets boven de andere gelegd. Dit leer is enorm stevig en slijtvast en werd zelfs gebruikt voor de betere schoenen (Ezech. 16:10).


Tags: Bijbelstudie, Tabernakel, VWtabernakel
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Tabernakel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen