‹ Zomervakantie en toch doorgaan...Updates Website ›
Goudkoorts in Israël
Gepubliceerd op 13-07-2015

Goudkoorts, grote hoeveelheden mensen vertrekken naar een gebied waar goud is gevonden in de hoop om rijk te worden. We hoeven maar aan Klondike (waar Dagobert Duck zijn grote rijkdom vandaan haalde) te denken, of aan de Siberische goudkoorts die er iets eerder was. Mijn aandacht werd hierop bepaald omdat een zekere rabbi Yehuda Glick in de buurt van Eilat een goudlocatie heeft gevonden waar meer dan een miljard te delven valt. Voelen jullie al een beetje de kriebeling opkomen, goud, veel goud, ik ga erheen, ik ga delven..., wordt rijk...  Bij deze rabbi, dus niet, tenminste niet met die gedachte dat hij rijk wordt want (!!) al het goud wat hij vind houdt hij niet voor zichzelf maar wordt meteen weggeven aan de "Temple Mount Heritage Foundation", een van de Joodse instellingen die zich bezig houden met de wederopbouw van de derde Tempel. Goed om eens over na te denken wat wij zouden doen als we zoveel goud vonden, zouden we dat ook volledig geven voor de herbouw van een tempel, geven aan God?

Goudlocaties in de Bijbel

In ieder geval wat mij opviel in de berichtgeving was dat deze zoektocht naar goud door deze rabbi in eerste instantie was gebaseerd op een zoektocht in de Bijbel waar over goud wordt geschreven. Voor mij een reden om ook eens (geheel niet bevangen door de goudkoorts) een kleine zoektocht te beginnen. De Bijbel noemt verschillende plaatsen van waaruit goud naar Israël werd gebracht. Geleerden zijn het niet eens met betrekking tot de identificatie van de meeste van deze plaatsen, maar naar alle waarschijnlijkheid omvatten zij de landen waar goudmijnen werden gevestigd in de Bijbelse periode: Egypte, Soedan, Saoedi-Arabië en India.

Nahal Roded

Onze rabbi Yehuda Glick ging van deze laatste mogelijkheid uit, dat het land Havilah waar het goud van dat land goed is en waar ook de bdellium en onyx edelstenen worden gevonden (Gen. 2:12) en begon te zoeken in de Nahal Roded (in de buurt van Eilat) en wat vlak bij de Sinaï ligt. Glick wist dat een aantal jaren eerder een Australisch onderzoeksteam hier al had gezocht en het niet de moeite waard vond om het commercieel te exploiteren, maar samen met zijn partner Yehoshua Friedman zocht en vond hij. Ze hebben van de Israëlische autoriteiten toestemming gekregen om te gaan delven.


Tags: Algemeen, goud, Tempel
Gerelateerde onderwerpen: Goud

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken