Goud
בֶּצֶר H1220 "voorraad gouderts, gouderts, goud, overvlodig goud", דְּהַב H1722 "goud, gouden", זָהָב H2091 "goud gave, goud, al wat van goud, gouden, geheel goud", חֲרוּץ H2742 "goud, gericht, beslissing, dorswagen", כֶּתֶם H3800 "gouden, (fijn) goud", סְגוֹר H5458 "goud, caul", פָּז H6337 "fijn goud", צֹרְפִי H6885 "goudsmid",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Metalen,

Locaties van goud in de Bijbel

De Bijbel noemt verschillende plaatsen van waaruit goud naar Israël werd gebracht. Geleerden zijn het niet eens met betrekking tot de identificatie van de meeste van deze plaatsen, maar naar alle waarschijnlijkheid omvatten zij de landen waar goudmijnen werden gevestigd in de Bijbelse periode: Egypte, Soedan, Saoedi-Arabië en India. Onder de genoemde plaatsen is 1) het "land van Havilah" (Gen. 2:11-12), waarvan wetenschappers denken dat het in het zuidoosten van Soedan, ten noordwesten van Ethiopië, of in de zuidelijke Sinaï-schiereiland was; 2) De locatie van Sheba (1 Kon. 10:6-10) wordt ook betwist; sommige geleerden plaatsen het in Ethiopië terwijl anderen het beschouwen als de naam van een van de regio's of stammen in Zuid-Arabië; 3) Ophir, die werd bereikt door schepen van Ezeon-Geber (1 Kon. 9:26-28; 10-11; 22:49), wordt geïdentificeerd door Josephus met India, maar, net als Havilah en Sheba, kan het ook gelegen zijn in Saoedi-Arabië; 4) De plaats Ufaz is niet geïdentificeerd (Jer. 10:9; Dan. 10:5); 5) Parvaim (2 Kron. 3: 6) is ofwel een plaats in Arabië of een bijvoeglijk naamwoord als beschrijving van het goud zoals ook in de Talmoedische uitleg wordt vermeld.

Nb. in 2015 is door medewerkers van The Temple Mount Heritage Foundation in Jeruzalem aanwijzingen gevonden van grote hoeveelheden goud in Nahal Roded (vlakbij Eilat) op basis van bovengenoemde Bijbelse gegevens.

Inhoud

Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!