Purper
πορφύρα G4209 "purperslak, schelpdier", πορφυρόπωλις G4211 "purperverkoopster", אַרְגְּוָן H710 "purper, roodpurper", אַרְגְּוָן H711 "purper", אַרְגָּמָן H713 "purper, roodpurper, purperen",

Zie ook: Artikelen Blog, Kleur, Purperslak,

Purper (Hebreeuws אַרְגָּמָן H713) is een kleur op de kleurencirkel midden tussen violet en magenta. Het is daarmee een extraspectrale kleur. Paars is dichter bij purper dan violet.

Inhoud

BeschrijvingPurper(RGB : #BF00FF)


Daarnaast is purper een purperrode verfstof die in de Griekse Oudheid door de Kretenzers, de Feniciërs, de Hebreeërs, de Romeinen en de Grieken werd gewonnen uit in zee levende slakkensoorten, de brandhoren (Bolinus brandaris), die door de Romeinen murex genoemd werd, en de verwante Hexaplex trunculus. Ook de wordt hiervoor gebruikt Romulea phoenicia Mouterde.

Uit deze slakken — niet te verwarren met onze inheemse purperslak (Nucella lapillus) — wonnen de Feniciërs hun vermaarde verfstof Tyrisch purper — een verwijzing naar de stad Tyrus. Deze purperrode verfstof was het teken van rijkdom, smaak en aanzien en werd de traditionele koningskleur. Purperen stoffen zelf worden dikwijls ook aangeduid als "Tyrisch purper". Purper is onder andere phoinix in het Grieks (er waren ook andere namen voor deze kleurstof, zoals πορφύρα waarvan ons woord "purper" is afgeleid) en hieraan ontlenen de Feniciërs (Phoinikèioi) hun naam. Tegenwoordig weten we dat de Minoïsche beschaving op Kreta al een millennium eerder purper won.


Aangemaakt 30 januari 2008


Koop nu