Christiaan Salomon Duijtsch

Zie ook: Beeldbank, Lijst Messiasbelijdende Joden, Messiasbelijdende Joden,

Christiaan Salomon Duijtsch (Temiswar (Hongarije) 1734 — Mijdrecht 7 Nov. 1795), een Messiasbelijdende Jood.

Inhoud

Levensbeschrijving

Hij studeerde tot 1754 te Praag, waarna hij rabbijn werd. Hij trouwde met de 15-jarige Jentil Coën, dochter van Salomon Coën te Nieuwstattel († 5 april 1760), waarna hij met haar 14-jarige zuster Sara (Sarel) Coën trouwt.

In zijn autobiografie beschrijft hij dat toen hij overging tot het christelijk geloof, hij van zijn vrouw moest scheiden (12 juli 1762) en in het openbaar in de synagoge in de ban werd vervloekt. Verbannen zwierf hij arm en berooid door Europa en kwam op een gegeven moment in Nederland. Hier was hij onbekend bij de Joden en werkte in eerste instantie als rabbijn in Arnhem en in Wezel. Op 4 november 1765 kwam hij in Wezel tot geloof. In september 1766 trok hij naar Amsterdam en kwam daar Ds.Th.I.G. van Essen tegen van wie hij catechisatie kreeg. Op 25 juni 1767 liet hij zich dopen en deed hij openbaar belijdenis van zijn geloof (Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme, p. 98).

Hierna studeerde hij te Utrecht in de godgeleerdheid en werd predikant te Mijdrecht (7 sept. 1777). Op 1 juni 1768 is hij te Amstelveen opnieuw gehuwd met Barbara de Backer, geb. te Amsterdam († Juli 1796). Twee van zijn kinderen werden predikant.


Bibliografie


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!