Stichting Opwekking

Zie ook: Christelijke organisaties, Opwekkingsliederen,

Stichting Opwekking is een christelijke organisatie die vooral bekend is van haar liederenbundel "Opwekkingsliederen" en de jaarlijkse pinksterconferentie "Opwekking" die (tegenwoordig) op het Walibi-World-terrein in Biddinghuizen (provincie Flevoland) wordt gehouden.

Inhoud

Beschrijving

Stichting Opwekking is in 1960 opgericht door de echtparen Wiesje en Ben Hoekendijk en Peter en Else Vlug. Vanuit een woning aan de Da Costastraat in Putten werden de diverse activiteiten georganiseerd, waarvan een van de eerste activiteiten het uitgeven van het blad Opwekking Magazine was. Het werk groeide langzaam en het buurhuis werd opgekocht zodat er een echt kantoor ontstond.

Landelijke bekendheid kreeg de stichting toen ze tien jaar later in 1971 begonnen met hun jaarlijkse Pinksterconferenties op de Paasheuvel in Vierhouten. Een jaar later in 1972 begon de stichting met de One-Way-dagen. Ook hield Opwekking zich in deze tijd bezig met Mission, een grote zendingsconferentie die eens in de drie jaar werd gehouden. Tijdens deze conferenties werd gezongen uit een eigen liederenbundel "Opwekkingsliederen" die steeds meer de standaard muziekbundel werd in Pinkster-, Evangelische en Charismatische kerken en waar later ook in andere kerkgemeenschappen vaak uit werd gezongen.

In 1990 legde Ben en Wiesje Hoekendijk hun werk bij Stichting Opwekking neer (RD, 23 februari 1990), de officiële reden was dat Ben vond dat het werk "te groot was geworden", echter volgens de toenmalige andere leiders was hij "enkele malen in immoraliteit gevallen" wat zijn positie binnen de stichting onmogelijk maakte, vooral omdat niet veel later hij scheidde van zijn vrouw. De leiding werd overgenomen door zijn zwager Peter Vlug. Onder diens leiding kwam het zogeheten jaarlijkse zangfestijn van de grond. Ook hield Stichting Opwekking zich bezig met de jaarlijkse Mars voor Jezus. In 1996 verhuisde de jaarlijkse conferentie wegens ruimtegebrek in Vierhouten naar het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen, waar ook tegenwoordig de jaarlijkse Pinksterconferentie wordt gehouden.

In 1999 gaf Peter Vlug de leiding over aan Joop Gankema en Kees Goedhart. Tijdens Pinksterconferentie in 2014 kondigde Joop Gankema zijn vertrek aan en werd Ruben Flach zijn opvolger.

Opwekking fuseerde in oktober 2016 met Willow Creek Nederland. De activiteiten van die organisatie, zoals het jaarlijkse Global Leadership Summit, waren reeds eerder in 2011 ondergebracht bij Opwekking,

Doelstellingen en missie

Opwekking verlangt naar geestelijke vernieuwing in ons land. Dit willen ze realiseren door christenen op te bouwen in hun geloof en toe te rusten om hun plek in deze wereld in te nemen. Dat doen ze vanuit drie speerpunten (Opwekking,nl, Over Opwekking):

  1. Verkondiging en onderwijs, zoals door de Pinksterconferentie, Opwekking Magazine, het Worship Weekend en door de Opwekkingsliederen die voor velen tot zegen zijn
  2. Geloofsopvoeding, vanuit Timotheüs bieden we kinderwerkmateriaal aan, worden kerken en kinderwerkers getraind en wordt het kinderwerk tijdens de Pinksterconferentie georganiseerd
  3. Leiderschapsontwikkeling, via de Global Leadership Summit die jaarlijks op verschillende locaties in Nederland plaatsvindt

Naast deze speerpunten is de dochterorganisatie Opwekking Services betrokken bij activiteiten en conferenties in het land. Met hulp van vrijwilligers ondersteunen ze collega-organisaties bij het realiseren van hun missie door projectondersteuning, verhuur en Sound service.


Externe links


Aangemaakt 25 september 2019Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!