Herschel Eiland Eskimo Zondvloed

Zie ook: Zondvloed, Zondvloed (doorverwijspagina),

De Eskimo's van Herschel-Eiland vertellen in hun zondvloed verhaal over Noah die alle dieren uitnodigde in zijn ark te komen om gered te worden. De mammoeten geloofden echter niet dat er een grote vloed zouden komen en dachten dat hun poten lang genoeg waren om het te overleven. Ze bleven buiten de ark en stierven uit. De andere dieren geloofden Noah en werden gered (Mark Isaak, Flood Stories from Around the World). Als bron wordt verwezen naar het boek van Frazer "Folklore in the Old Testament: Studies in Comparative Religion, Legend, and Law" waarin diverse zondvloedverhalen zijn verzameld (J.G. Frazer, p. 328-329). Frazer verwijst naar het zondvloedverhaal welke de poolreiziger Vilhjalmur Stefansson in zijn boek "My Life With The Eskimo" behandelt (V. Stefansson, p. 422):

Nadat God de aarde had geschapen en de mensen en dieren erop had gemaakt, werden de mensen geleidelijk slechter en slechter, totdat God besloot ze allemaal te vernietigen door te verdrinken. Maar een man genaamd Noach was een uitstekende man. God ging op een dag naar hem toe en zei hem een schip te bouwen en zijn hele familie erin te nemen en alle dieren van de aarde uit te nodigen om ook aan boord te gaan. Noach deed wat hem was opgedragen en nodigde de dieren uit om binnen te komen, en ze kwamen allemaal binnen behalve de mammoeten. Toen Noach de mammoeten vroeg waarom ze niet in het schip waren gekomen, zeiden ze dat ze niet dachten dat er een grote overstroming zou komen; en trouwens, als er iets van een overstroming zou komen, dachten ze dat hun benen lang genoeg waren om hun hoofd boven water te houden. Dus werd God boos op de mammoeten; en hoewel de andere dieren werden gered, verdronk Hij alle mammoeten. Daarom leven de kariboes en de wolven en vossen nog, en zijn de mammoeten nu allemaal dood.

Echter Stefansson vermeldt duidelijk dat de Eskimo's zeggen dat de zendeling Mr. Whittaker, die op Herschel-Eiland actief was, dit aan hen heeft verteld. Hierbij is het vermoeden van Stefansson dat Whittaker inderdaad over de zondvloed heeft gesproken, maar dat de Eskimo's daar een eigen draai aan hebben gegeven (V. Stefansson, p. 422). In zijn boek worden dan nog meer van dit soort verkeerde interpretaties weergegeven.

Op basis hiervan kunnen we stellen dat het geen authentiek verhaal is.


Aangemaakt op 28 juli 2023


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!