‹ HebraïsmenDe Panter ›
Hebraïsmen
Gepubliceerd op 18-04-2006

De laatste tijd horen we in evangelische kringen regelmatig dat de wet niet meer voor ons is en dat het passé is. In Mattheüs 5: 18 zegt Jezus het volgende tegen zijn discipelen: "Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn." (NBV)

De woorden jota en tittel zien we ook vandaag de dag nog terug in tal van Nederlandse uitdrukkingen. Je hebt het vast en zeker iemand wel eens horen zeggen: Ik snap er geen jota meer van, of versterkt: ik snap er geen tittel of jota van, waarbij bedoelt wordt dat hij er helemaal niets van snapt. Een andere bekende uitdrukking is er mag geen tittel aan ontbreken! waarbij benadrukt wordt dat alles extra goed gecontroleerd moet worden dat er niets mist.

Het Nieuwe Testament is in het Grieks geschreven en de jota is dan ook de naam van de Griekse letter ι (vergl. met onze letter i). Maar het moge duidelijk zijn, dat Jezus het hier heeft over de Hebreeuwse letter י (jod), want dat is de allerkleinste letter in het Hebreeuwse alfabet.

Nu is het zo dat de Hebreeuwse letters ook een getalswaarde hebben, de jod, als tiende letter van het Hebreeuwse alfabet, staat voor het getal 10. In de volksmond is dit veranderd in een joet of joetje, waar dan 10 gulden of een tientje mee bedoeld wordt. Ik heb deze uitdrukking nog niet gehoord, na de introductie van de Euro, maar wie weet blijft deze term bestaan.

Wat een tittel is, is niet geheel duidelijk, het is niet een Hebreeuws woord. In het Grieks is het een "hoorn". In het Nederlands heeft het de betekenis van de punt of stippel op de i of j. Volgens sommige geleerden zou het gaan om een streepje aan een Hebreeuwse letter, als je deze weg zou laten krijg je een andere betekenis. Heeft iemand een betere betekenis, dan hou ik me graag aanbevolen.


Tags: Hebreeuws
Gerelateerde onderwerpen: Hebreeuws

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs