‹ Kana/QanaAlsem ›
zeealsem
Gepubliceerd op 19-08-2006

Om nog een klein beetje in de vakantiesferen te blijven vandaag een korte beschrijving van de plant zeealsem (Artemisia maritima), hoewel deze op Nederlandse Rode Lijst van planten staat als zeldzaam komt hij nog in vrij grote getale voor op Schiermonnikoog. Op de foto's van mijn vorige post, kun je de zeealsem snel herkennen aan de zilvergrijze kleuren.

Deze plant heeft een groot verspreidingsgebied en groeit langs alle kusten van Europa, ook aan de Middelandse Zee en zou dus in principe ook in Israël voor moeten komen, hoewel ik daar geen gegevens over kon vinden.

De knoppen en jonge scheuten werden vroeger gedroogd gebruikt voor het maken van een bitter smakend aftreksel, dat gebruikt werd tegen darmparasieten (wormen, cf. het Engelse "wormwood"). De geneeskrachtige werking is echter minder dan die van alsem. Ook is de (gedroogde) plant insectenwerend, ik heb hem dan ook regelmatig gebruikt tegen de dazen (ik vraag me altijd af waar ze van leven, als ik er niet ben) door een stukje te plukken en deze tegen de benen en de armen kapot te wrijven.

De plant zelf komt niet voor in de Bijbel, maar een volgende keer zal ik het beruchte familielid, לַעֲנָה de alsem (Artemisia herba-alba Asso), behandelen.

Opgeslagen onder: Alsem


Tags: Alsem, Flora
Gerelateerde onderwerpen: Alsem

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij