‹ Nieuwe BlogEen oprecht onoprechte bekeerling: Synesios van Cyrene (deel 1) ›
Genezing van zieken
Gepubliceerd op 26-08-2007

De afgelopen weken las ik het boek Naufragios ("Schipbreuken") van Alvar Núñez Cabeza de Vaca (1555), waarin hij zijn belevenissen beschrijft als schatmeester van de koning op de tocht van Pánfilo de Narváez naar Florida in 1527. Van de honderden deelnemers van deze tocht blijven slechts Cabeza de Vaca en 3 anderen in leven. Hij verhaalt hoe zij na een schipbreuk te voet en naakt van (waarschijnlijk) Galveston Eiland door Texas en Nieuw Mexico jaren later (in 1536) voor het eerst weer landgenoten terugzagen bij Culiacán aan de Golf van California.

Uit de geschiedenis weten we dat veel Spanjaarden uit die tijd onmenselijke, voor geen wreedheid en schandaal terugdeinzende uitbuiters en geldjagers waren. Daarnaast waren er ook Spanjaarden (meestal de geestelijken en de intellectuelen) die de Indiaan door goedheid en humaniteit tot het Christendom wilde brengen. Tot de laatste groep behoorde Cabeza de Vaca.

Het is dan ook interessant dat we halverwege zijn boek plotseling een gebeurtenis lezen betreffende zieken genezing. Een paar indianen waren erg ziek en vroegen aan een van zijn metgezellen Castillo of hij ze kon genezen: Nadat hij het kruisteken over hen had gemaakt en hen aan God had aanbevolen, zeiden de indianen ogenblikkelijk dat alle pijn weg was. ... De volgende morgen brachten de indianen 5 zieken die verlamd waren en erg ziek waren, hij sloeg een kruisteken over hen en beval hen aan in de genade van God Onze Heer en allen baden we zo innig als wij konden dat Hij hun gezondheid zou schenken, omdat Hij wel zag dat dit het enige middel was om te maken dat die mensen ons hielpen en wij uit dit miserabele leven zouden gered worden. En Hij deed dit met zo grote barmhartigheid dat zij allemaal gezond en hersteld op stonden en zo flink vertrokken alsof ze nooit iets gehad hadden.

Nu kunnen we heel sceptisch kijken naar deze geschiedenis, zeker naar aanleiding van berichten uit de krant van enkele maanden geleden, maar een feit is dat de indianen zich genezen voelden en deze Spanjaarden van eten voorzien, terwijl uit andere berichten blijkt dat de Indiaan over het algemeen niet op vriendschappelijke voet stond met de Spanjaard. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat alleen op die paar momenten Castillo indianen genas en later niet meer.

Opgeslagen onder: Genezing


Tags: Christendom, Ziekte
Gerelateerde onderwerpen: Christendom, Ziekte

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel