‹ De rollen van de Dode ZeeDe brandnetel ›
astrologie in speeltuin
Gepubliceerd op 05-02-2008

Bij recreatieplas Zeumeren in Voorthuizen is men van plan om de speeltuin "De Kas” te bouwen, nu is het inderdaad een aanwinst als daar meer faciliteiten komen voor de kinderen.

Nu zijn er echter door wethouder J. Geurts afgelopen maandag schriftelijk vragen gesteld aan het college van B en W, omdat de organisatoren op hun website hebben gezet dat er Regelmatig worden er mensen uitgenodigd die in de nieuwe tijdswereld hun sporen hebben verdiend. Astrologie, tarotkaart leggen, handlezen, numerologie, aura-reading, iriscopie e.d. worden steeds normaler gevonden. Het is goed denkbaar dat de bezoekers van de Kas de mogelijkheid krijgen hiermee kennis te maken. Verschillende verontruste inwoners van Voorthuizen wezen Geurts op de plannen. In een reactie geeft Geurts aan bezorgd te zijn. „Dit is een gevaar voor de geestelijke gezondheid van jonge bezoekers. Op school leren ze in speciale lessen dat dit slecht voor hen is.” Organisator Van der Hoorn begrijpt niet zo goed wat de angst is van deze verontruste inwoners en de wethouder.

De vraag die we ons dan ook moeten stellen is, wat zijn de gevaren van astrologie, tarotkaartlezen, handlezen, etc. Enige jaren geleden ben ik al eens uitgebreid ingegaan op de onzin rondom astrologie. Toen is ook uitgelegd dat astrologie geen wetenschap is, maar een hoop bijgelovige onzin. Mensen die het genoemde aanbod hebben onderzocht hebben geconstateerd dat er schrikbarend veel bedrog is, al dan niet bewust. Veel dingen kunnen ook op een andere manier verklaard worden. Maar niet alles kan verklaard worden, er is een rest waarvan men kan zeggen dat er meer is tussen "hemel en aarde". Vanuit christelijke richtingen wordt dan gesproken over occultisme.

We zouden nu kunnen stoppen, door te stellen, dat het onverantwoord is om kinderen te bedriegen door te stellen dat astrologie, tarotkaart leggen, handlezen, numerologie, aura-reading, iriscopie e.d. worden steeds normaler gevonden en dat het daarom goed is om daar mee kennis te maken.

Echter ik had al gesteld dat niet alles bedrog is. De afgelopen jaren hebben mijn vrouw en ik, als andere goede kennissen regelmatig pastorale gesprekken gehad met zowel volwassenen als kinderen die deze fenomenen van de nieuwe tijdswereld (lees New Age) hadden beoefend. De lichtere gevallen hadden last van slaapstoornissen, de zwaardere gevallen hadden zelfmoordneigingen, zagen soms tafels en stoelen door de lucht zweven. Hoorden allerlei stemmen en/of hadden zelf last van een multi persoonlijkheid (schizofrenie). Uit deze situaties bleek dat het allemaal niet zo onschuldig is, als de organisatoren voor willen doen.

Het is dan ook zeer verontrustend, dat bij een recreatieplas waar men komt om te ontspannen, kinderen worden geconfronteerd met dit soort zaken. Kinderen willen spelen, niet opgezadeld worden met twijfelachtige zaken. Het is dan ook zeer terecht dat de Barneveldse politiek nu een signaalfunctie afgeeft.


Tags: Pastoraat
Gerelateerde onderwerpen: Pastoraat

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Electronica algemeen