‹ Nederlandse woestijnenChristenvervolging ›
Judea woestijn
Gepubliceerd op 01-04-2010

Een andere bekende woestijn is de Judea woestijn, waar de verzoeking van Jezus plaatsvond (Mat 4:1ev). Hoewel minder ruig als de andere woestijnen, is het een zeer interessant gebied. Grote delen worden ook vandaag de dag nog bewoond door bedoeïenen, waaruit blijkt dat er voldoende voedsel aanwezig is. Het grootste gedeelte bestaat uit een kalkachtig gebied, waar ze via verschillende methoden relatief gemakkelijk water kunnen verzamelen.

Meer naar het oosten is het een stuk troostelozer en men kan daar rotsformaties vinden die (bijna) geheel uit zout bestaan. Door wegstromend water ontstaan er grotten die zeer koud aanvoelen (zout heeft een hydrologische werking), het is beslist de moeite om in zo'n grot te kruipen om even af te koelen nadat je een tijd in de hitte hebt gelopen.

Zoals in de meeste woestijnen is het van groot belang dat je voldoende water meeneemt. Zo hadden wij naast verschillende flessen met water ook nog eens een watertank met ruim 20 liter voor het geval we ergens zouden stranden, want het is en blijft een zeer ruig gebied en een ongelukje zit in een klein hoekje.

Qua flora zijn er veel verschillende soorten, in de "vruchtbare" gebieden kun je in het regenseizoen gras vinden, cyclamen, lelies, vogelmelk, verschillende soorten papavers en klaprozen. Terwijl in het wat ruigere gedeelte met name allerlei soorten distels, en natuurlijk het kappertje te vinden is. Als je hiervan wilt genieten dan moet je in maart dit terrein bezoeken, want dan staat alles in bloei. Een paar weken later is alles uitgebloeid en is het een troosteloze aanblik.


Tags: Israël, Natuur, Woestijn
Gerelateerde onderwerpen: Natuur, Woestijn

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs