‹ Quizvraag van de week (35)Kerken: Kleve ›
Het geheim van oorlogvoeren
Gepubliceerd op 20-06-2010

Gisteren besprak ik hoe Paulus een vergelijking maakte tussen de wapenuitrusting van een Romeins soldaat met die van de geestelijke wapenrusting. Vandaag wil ik een aspect bespreken welke niet door Paulus in dit gedeelte wordt besproken maar door Petrus wordt aangehaald.

De Romeinen wisten niet alleen een groot deel van de wereld te veroveren door hun superieure wapenuitrusting, maar ook door hun optreden. Overal waar de Romeinen vochten, traden ze als een eenheid op. De vijand nam het nooit op tegen een kwetsbare eenling, maar altijd tegen een heel leger. Als de Romeinse legioenen tegen de vijand optrokken dan was het altijd als een eenheid. Bekend is de "schildpadformatie" waar de soldaten dicht bij elkaar en van alle kanten beschermt (ook de bovenkant) door hun schilden.

Een ander punt van de kracht was dat ondanks dat veel soldaten uit allerlei (overwonnen) landen kwamen de bevelen in één taal werden gegeven en voor iedereen duidelijk was.

Petrus beschrijft dit aspect in zijn eerste brief (4:7-11) als hij zegt dat "In de eerste plaats moet u elkaar met hart en ziel liefhebben." Met deze liefde (Gr. agapè) wordt niet een seksuele liefde bedoeld, maar de onbestendige vriendschap die blijft voortduren wat er ook gebeurd. Petrus roept dus de christenen op om één te zijn en in de volgende verzen werkt hij dat uit door te stellen dat ze gastvrij moeten zijn. Dat een ieder zijn gaven die hij heeft moet gebruiken om de anderen daarmee te helpen. De conclusie in vers 11 geeft de "eenheid van taal" aan: Spreekt iemand, laten het woorden zijn als van God; dient iemand, laat het zijn als uit kracht, door God verleend, opdat in alles God verheerlijkt worde door Jezus Christus, aan wie de heerlijkheid is en de kracht, in alle eeuwigheid!

Dus niet allerlei mooie overdenkingen, niet met mooie filosofieën van allerlei mensen, maar spreken met de woorden van God zoals die in de Bijbel staan. En net zoals de Romeinse soldaten als één man achter hun aanvoerder stonden, zo moeten christenen als één man achter hun Aanvoerder Jezus Christus staan.


Tags: 1 Petrus, Bijbelstudie, Oorlog, Rome
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Oorlog, Rome

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij