‹ Problemen met druiven en olijvenOude munt gevonden in Bethsaida ›
Wijnruit
Gepubliceerd op 05-07-2010

Maar wee jullie farizeeën, want jullie geven tienden van munt, wijnruit en andere kruiden, maar gaan voorbij aan de gerechtigheid en de liefde tot God; je zou het een moeten doen zonder het andere te laten.

Lukas 11:42 (NBV)

De wijnruit (Ruta graveolens) is een schitterende plant, die alleen in dit vers wordt genoemd. De plant werd als zowel als keukenkruid gebruikt als in de geneeskunde. Tegenwoordig zie je hem nog regelmatig in Bijbel- en kloostertuinen.

Dankzij de geur en de mooie bloemen is het een plant die er aantrekkelijk uitziet om te plukken. Toch is dit niet aan te raden, daar sommige mensen allergisch zijn en bij hen (ernstige) huidirritaties en blaren kan veroorzaken.

De plant wordt samen met andere kruiden genoemd door Jezus welke door de farizeeën werden geplukt en waarvan ze een tiende opzij zetten. Dit was een uiting van vroomheid, daar nergens in de wet staat dat je ook van veldkruiden, of planten die je langs de kant van de weg plukt een tiende opzij moet zetten. Vandaar dat het door Jezus als schijnheiligheid werd gezien, omdat ze belangrijkere zaken als gerechtigheid en de liefde tot God verwaarlozen.

Wijnruit


Tags: Bijbeltuin, Flora, Lukas, Voedsel, Wijnruit
Gerelateerde onderwerpen: Lukas, Voedsel, Wijnruit

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech