‹ Jezus redt!Gamla (2) ›
Gamla
Gepubliceerd op 16-07-2010

Bekend als het "Masada van het Noorden" is de plaats Gamla (op de Golanhoogte) het meest bekend om zijn sterke verdediging tegen de Romeinen tijdens de Joodse Opstand in 66 n.C.. De plek is aan alle kanten begrensd door diepe wadi's van de Golanhoogte en is slechts benaderbaar door een voetpad vanuit het noordoosten. De vroegste nederzetting werd in de Vroege Bronstijd en de plek werd herbewoond door ballingen die tergkeerden uit Babylon. Herodes de Grote liet hier Joden vestigen om zo zijn grenssteden te bevolken.

De natuurlijke bescherming van Gamla betekende dat alleen de oostelijke kant beschermd hoefde te worden tegen indringers. In 66 n.C., versterkten Joodse opstandelingen deze muur voordat de Romeinen door Galilea er naartoe trokken. Eerder leidde de stichter van de Zeloten, Judas van Gamla, een opstand in 6 n.C., Gamaliël verwijst hiernaar in het proces tegen de apostelen als één van de vele mislukte pogingen tot opstand (Hand. 5:37).

De Romeinse generaal Vespasianus viel de stad aan met drie Romeinse legioenen en met veel zwaar wapengeschut zoals de ballista (er werden meer dan 2000 kogels en vele zware pijlpunten gevonden). Na een maand, veroverden ze de verdedigingswerken van de stad. Maar de mannen van Gamla doodden veel van de aanvallers en de Romeinen trokken zich terug. Een paar dagen later werd een tweede doorbraak gemaakt en namen de Romeinen de stad in. Josephus beschrijft dat de Romeinse overwinning 9000 joodse levens kosten.

Ballista


Tags: Atlas, Gamla, Oorlog, Plaatsen
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Oorlog, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs