‹ Quizvraag van de week (51)Overleden: Ger Gerritse ›
Snoeien van olijven
Gepubliceerd op 31-10-2010

Zo aan het einde van de oogstperiode, als de rijpe olijven uit de bomen zijn geslagen (men slaat de olijven uit de boom met stokken), ziet men in menig olijfgaard dat de zaag eraan te pas komt om verschillende takken af te zagen.

In verschillende tuiniersboeken leest men vaak dat het niet nodig is om een olijfboom te snoeien. Dit klopt als de boom puur voor de sier in de tuin staat. Maar als het je om de vruchtopbrengst te doen is, dan is het belangrijk om te weten dat een olijfboom nooit twee maal aan dezelfde tak vruchten draagt. Om die reden wordt er dan ook regelmatig gesnoeid. Van een kenner heb ik eens gehoord dat een  olijfboom pas goed gesnoeid is wanneer een vogel er dwars doorheen kan vliegen. Want een open kroon is nodig voor het rijpen van de vruchten.

Op dit moment ziet men dan ook overal in Israël dat men druk bezig is met snoeien.  Ik moet dan ook lachen dat ieder jaar weer rondom deze tijd de kranten vol staan met propaganda dat de Israëliërs bomen zouden omhakken van de "arme Palestijnse boeren". Dat deze aantijgingen vaak niet terecht zijn bleek oa. uit een fotorapportage waaruit bleek dat de Palestijnen zelf bezig waren met snoeien in hun olijfgaarden.


Tags: Antisemitisme, Boerenleven, Flora, Olijfboom, Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Antisemitisme, Olijfboom, Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs