‹ Optreden VuurpijlBier drinken ›
Daken openbreken...
Gepubliceerd op 23-02-2011

Maar ze zagen geen kans om door de mensenmassa heen te komen, en dus gingen ze het dak op en lieten hem op het bed door een opening in het tegeldak naar beneden zakken tot vlak voor Jezus.

Lukas 5:19 (HSV)

Omdat ze zich niet door de menigte konden wringen, haalden ze een stuk van het dak weg boven de plaats waar Jezus zat, en toen ze een opening hadden gemaakt, lieten ze de verlamde op zijn draagbed naar beneden zakken.

Markus 2:4 (HSV)

Ik werd op bovengenoemde teksten gewezen door medeblogger Ferrell Jenkins die hier een artikel aan besteed. Veel huizen waren vroeger lang niet zo degelijk gebouwd als tegenwoordig, vaak bestonden ze uit een paar muren en daarboven op een plat dak, gemaakt van een paar balken met daarover heen dunne takjes en een laag aangestampte modder.

Nu valt op dat in veel moderne vertalingen men in Lukas bedekt wil zien met tegels of dakpannen. Dit is niet correct, zoals ik al zei veel van deze daken waren bedekt met een laag takken met daarop modder. Dit was vele malen goedkoper dan dure gebakken tegels en minstens zo sterk. Alleen luxe huizen hadden tegels of dakpannen.

Tijdens het regenseizoen wilde zo'n dak nog wel eens nat worden en het gebeurde dan dat de zaden die in de modder zaten begonnen te groeien. Op bovenstaande foto zie je verschillende planten op het dak groeien. Zo'n dak moest dan ook regelmatig onderhouden worden en aan het einde van het regenseizoen werd het dak gerepareerd en voorzien van een nieuwe laag modder. Deze moest worden aangestampt en daar had men een speciale "dakroller" voor.

Maar terugkomend op onze tekst, zo'n modderlaag en de takken daaronder was eenvoudig te verwijderen. En hierna was het eenvoudig om de lamme naar beneden te laten zakken. Dat het niet om tegels gaat blijkt uit het Griekse woord κέραμος (keramo") wat Lukas gebruikt en wat "modder" betekent.


Tags: Architectuur, Bijbelstudie, Lukas, Markus
Gerelateerde onderwerpen: Architectuur, Bijbelstudie, Lukas, Markus

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin