Markus
Ἰωάννης G2491 "Johannes", Μάρκος G3138 "Markus",

Zie ook: Artikelen Blog, Evangelie naar Markus, Personen, Namen,

Schrijver van een van de evangeliën.; Wordt ook wel Johannes genoemd, zijn moeder heette Maria (Hand 12:12) en hij was de neef van Barnabas (Col. 4: 10)

Inhoud

Bijbel

Markus, meer volledig Johannes Markus, was de zoon van Maria (Hand. 12:12), woonde samen met zijn moeder in Jeruzalem waar de apostelen graag samenkwamen (Hand. 12:12; Col. 4:10). De oom van Markus van zijn moederskant, Barnabas (). Wanneer Markus tot geloof kwam is niet duidelijk, wel is het zeer waarschijnlijk dat hij door Petrus tot geloof kwam, omdat die hem zijn zoon noemt (1 Petr. 5:13).

De meeste theologen gaan ervanuit dat de tekst in het Markus evangelie "een zeker jongeling volgde Hem" (Mark. 14:51) slaat op Markus zelf. Temeer daar dit voorval niet in de andere evangeliën wordt genoemd. Volgens Zahn (A van der Hoeven, De Karakteristiek van de vier Evangeliën, p. 42, [1951]) laten de woorden ons aan een monogram van een schilder denken, wanneer hij in een donker hoekje van zijn schilderij zijn signatuur zet.


Christendom

Volgens de traditie werd Markus in 68 n.C. een touw om zijn nek gedaan en zo door de straten getrokken tot hij dood was (Pope Shenouda III, The Beholder of God Mark the Evangelist Saint and Martyr, Chapter Seven. Tasbeha.org).

Volgens de Anti-Marcionitische prologen had Markus de bijnaam Colobodactylus ("stompe vinger"), omdat hij vingers had die te klein waren voor de lengte van de rest van zijn lichaam (Roger Pearse, The "Anti-Marcionite" prologues to the gospels).


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!