‹ Hooglied: SaffraanZongebruind ›
Sodom een netelige plek
Gepubliceerd op 22-03-2011

Moab zal worden als Sodom en Ammon als Gomorra: een distelveld, een zoutput, voor altijd een woestenij.

Sefanja 2:9 (HSV)

Rambambashi aka Jona Lendering schreef vandaag over een een expeditie, die met een duikboot de Dode Zee wil afzoeken naar de locatie van Sodom en terecht maakt hij de lezers er opmerkzaam dat ze op de verkeerde plek zoeken. Daar in bovengenoemd vers staat dat de stad niet in de Dode Zee maar vlak erbij te vinden zou zijn.

Met mijn interesse voor planten was ik meteen geïnteresseerd in het "distelveld", wat voor plant wordt daarmee bedoeld. Het is nl. in de buurt van de Dode Zee zo zout dat er bijna niets wil groeien. De keren dat ik er ben geweest heb ik op de Sodomsappel en een brandnetelsoort niets gezien. Nu blijkt dat de botanist Michael Zohary denkt dat het in bovengenoemde passage gaat om de Romeinse brandnetel (Urtica pilulifera) en wel met een goede reden, het is nl. deze brandnetelsoort die daar groeit. Het is dan ook interessant om op te merken dat alleen de Statenvertaling spreekt van een "netelheide" en de overige vertalingen van een distelveld of een veld met onkruid.

Tot slot is het aardig om te vertellen hoe deze brandnetel de benaming Romeinse brandnetel ("Roman nettle") heeft gekregen. Volgens de overlevering zouden Romeinse soldaten deze soort mee naar het noorden hebben genomen omdat ze het gebruikten tegen de kou. Hiervoor stampten ze de plant fijn in olie en wreven zich ermee in. Om die reden komt de plant nog altijd voor bij Romeinse ruïnes in Noord-Europa.


Tags: Brandnetel, Flora, Sefanja
Gerelateerde onderwerpen: Brandnetel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken