‹ Foto's: Beth SheanProgressieve Joden tegen verbod op onbedwelmd slachten ›
Natuur in lijdenstijd: Mirre
Gepubliceerd op 11-04-2011

En Nicodemus (die eerst 's nachts naar Jezus toe gekomen was) kwam ook en bracht een mengsel van mirre en aloë mee, ongeveer honderd pond.

Johannes 19:39 (HSV)

In deze miniserie deze keer aandacht voor de Mirre. Deze struik wordt al eeuwenlang gebruikt in de parfumerie. De oude Egyptenaren gebruikten Mirre om hun mummies te balsemen. En in deze tekst zien we dat dit gebruik ook in Israël aanwezig was. Zo ver ik heb kunnen nagaan, werd het niet alleen gebruikt vanwege de aangename reuk, maar ook als een lichaam hiermee gebalsemd was werd voorkomen dat de rotting werd tegengegaan. Omdat het ook vroeger een vrij zeldzaam product was en gezien de grote hoeveelheid die werd gebruikt, mogen we ervan uitgaan dat een behoorlijke som geld door Nicodemus was neergelegd hiervoor.

Ook tegenwoordig is het nog een geliefd product in de parfumerie en als medisch gebruik. Wie zo'n struik wil kopen, zal merken dat dit bijna onmogelijk is, daar de landen waar deze struik commercieel wordt geëxploiteerd erg moeilijk doen om deze te exporteren. Ik ben nu al meer dan een jaar op zoek voor mijn tuin, maar heb er tot nu toe geen een kunnen bemachtigen.


Tags: Flora, Mirre, Pasen
Gerelateerde onderwerpen: Mirre, Pasen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech