‹ Israël in 4,5 dagNatuur in Lijdenstijd: Judaspenning ›
kerken: Etten
Gepubliceerd op 19-04-2011

De Maartenskerk, in de volksmond de oude kerk, van de Nederlands Hervormde Gemeente Etten staat al ruim 500 jaar op de plaats waar rond het jaar 1000 (of eerder) al een kerkje stond. Ze werd gebouwd rond 1440 op last van Willem II van der Leck en Heer van den Bergh.

Omstreeks 1600 was het een onrustige tijd in de Achterhoek met plunderende troepen en verschillende malen is deze kerk geplunderd. Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog waren er verwoestingen, onder meer door de brand in 1841‚ toen het dak van de kerk instortte‚ deze werd meteen gerepareerd. In de Tweede Wereldoorlog is in en om de kerk gevochten, waarbij het gebouw zwaar beschadigd werd door granaten. In de jaren 50 werd de kerk gedeeltelijk gerestaureerd.


Tags: Kerken
Gerelateerde onderwerpen: Kerken

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin