‹ Morgenochtend: Conjunctie van planetenNogmaals de munt ›
Munt (Mat. 23:23; Luk. 11:42)
Gepubliceerd op 10-05-2011

In de Bijbel komt ook de munt voor (Mat. 23:23; Luk. 11:42), welke soort precies wordt bedoeld is niet geheel duidelijk daar het een hele familie is, waaronder de pepermunt een van de bekendste is. Veel van deze muntsoorten werden in de negende eeuw in Europa ingevoerd. Een monnik uit die tijd schreef dat er zo veel soorten waren dat hij nog liever de vonkjes uit de vuurhaard van de Vulcanus zou willen tellen. Met meer dan zeshonderd soorten en bastaardvormen, kan men een goede plant beter met de neus dan afgaande op de naam kiezen.

Volgens de Griekse mythe is de munt ontstaan door een ruzie tussen twee vrouwen. Hades, de Griekse god van de onderwereld, werd verliefd op de nymph Mentha (Minthe volgens Hippocrates), de dochter van Kokytes van Proserpina. Hierdoor maakte de vrouw van Hades hevig ruzie met Mentha. Hades probeerde de ruzie te sussen, maar dit lukte niet, hierop besloot hij het meisje Mentha te veranderen in het welriekende kruid, die de naam kreeg van het meisje. Misschien dat dit verklaart waarom er zoveel soorten zijn ;)

In ieder geval, vandaag kreeg ik van een kennis een paar stekjes van een onbekende, maar heerlijk ruikende, soort zodat mijn tuin weer een muntsoort rijker is. Ik zal later een paar foto's ervan maken, hierboven een variant van de pepermunt (Mentha piperita).


Tags: Flora, Munt, Tuin

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs