‹ Een appel van de duivel of de Heilige Geest?Kerken: Beekbergen ›
En de maan zal rood worden?
Gepubliceerd op 15-06-2011

Vanavond is het weer zover dat we een maansverduistering kunnen zien. In de kranten werd gezegd dat het een speciale zal zijn en deels hebben ze gelijk. Want deze maand zijn er 2 zonsverduisteringen en 1 maansverduistering en dat is toch wel bijzonder. Daarnaast zal deze maansverduistering langer duren dan de gemiddelde verduistering.

Maar de grote vraag of het een donkerrode maansverduistering zal worden hangt niet af van de duur van het evenement of dat er meerdere verduisteringen in een maand zijn. We moeten daarvoor het wat dichterbij zoeken, nl. naar de atmosfeer. Tijdens een verduistering wordt door de Aarde het witte licht geblokkeerd door allerlei gassen en stof in de atmosfeer. Dus als er pas een vulkaanuitbarsting is geweest (denk aan IJsland), dan is de kans groot dat de maan roder wordt dan normaal. Verder is het ook de stand van de maan van belang, staat hij hoog aan de hemel dan zal hij lichter zijn dan als hij pas opkomt omdat het licht dan een langere weg af moet leggen door de atmosfeer.

Voor vanavond is er dus goede hoop dat het een mooie rode maansverduistering zal zijn. Een paar minuten voor 10 uur zal de maan al gedeeltelijk verduisterd in het zuid-oosten opkomen en om 10:14 uur zal het hoogtepunt zijn. Het is leuk om te weten dat om ongeveer dezelfde tijd de zon ondergaat. We kunnen dan ook zeggen dat vanavond de Aarde precies tussen de zon en de maan zal wezen. Voor hen die het evenement willen zien, ga naar een plek waar weinig begroeiing is en waar je weinig last hebt van de straatverlichting.


Tags: Astronomie, Maansverduistering
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Maansverduistering

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel